Evropská komise změnila svá inflační očekávání pro tento rok

Evropská komise ve čtvrtek zvýšila svá inflační očekávání pro letošní rok. Instituce se sídlem v Bruselu uvedla, že inflace letos dosáhne 3,5 %, v listopadu očekávala 2,2 %.

Evropská komise ve čtvrtek zvýšila svá inflační očekávání pro letošní rok. Instituce se sídlem v Bruselu uvedla, že inflace letos dosáhne 3,5 %, v listopadu očekávala hodnotu 2,2 %.

Debata o inflaci v 19členném bloku je vcelku vášnivá. Na jedné straně někteří tvrdí, že současné inflační tlaky povolí a je zapotřebí určitá míra uvolněné měnové politiky. Jiní zase namítají, že ECB (Evropská centrální banka) potřebuje zpřísnit svou měnovou politiku a to kvůli neustále rostoucí inflaci.

Guvernér Bundesbank Joachim Nagel se stal v posledních dnech druhým centrálním bankéřem a naznačil, že ECB může skutečně zvýšit své úrokové sazby ještě letos.

Evropská komise, výkonná složka EU, však i tak ve čtvrtek uvedla, že inflační tlaky v příštím roce pravděpodobně opadnou.

„Po dosažení rekordního tempa 4,6 % ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se očekává, že inflace v eurozóně vyvrcholí na 4,8 % v prvním čtvrtletí roku 2022 a zůstane nad 3 % až do třetího čtvrtletí roku,“  uvedla komise ve svém prohlášení.

„Jak pominou tlaky z omezení dodávek a vysokých cen energií, očekává se, že inflace v posledním čtvrtletí roku klesne na 2,1 % a během roku 2023 se dostane dokonce pod 2%, což je cíl Evropské centrální banky,“ dodala instituce.

Komise proto odhadla, že roční inflace v eurozóně vzroste z 2,6 % v roce 2021 na 3,5 % v roce 2022 a poté klesne na 1,7 % v roce 2023.

 

           Vysoká nejistota


 

Na neshodách mezi Ukrajinou a Ruskem je závislý nejen výhled inflace, ale i veškerá ekonomika v Evropě.

"Rizika pro výhled růstu a inflace jsou výrazně zhoršena geopolitickým napětím ve východní Evropě," uvedla komise v prohlášení.

Prezident Euroskupiny Paschal Donohoe minulý měsíc rovněž varoval, že tato geopolitická rizika mohou mít významný ekonomický dopad.

Evropa je velmi závislá na zemním plynu z Ruska a část přichází na Ukrajinu potrubím. Jakákoli eskalace napětí by mohla ovlivnit obvyklé toky plynu a zvýšit náklady, což by vyhnalo inflaci ještě mnohem více směrem nahoru.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články