Autor: Radka Guzi

Evropské akcie klesají, protože přetrvávají obavy o omikron

Omikronová varianta se šíří alarmujícím tempem, přičemž země po celé Evropě zavádějí omezující opatření ve snaze vyhnout se co nejvíce dopadům omikronu, to vše se odráží také v investičním světě.

Omikronová varianta se šíří alarmujícím tempem, přičemž země po celé Evropě zavádějí omezující opatření ve snaze vyhnout se tsunami případů. Evropské akcie zažívají silný den, protože investoři reagovali pozitivně na rozhodnutí centrální banky o měnové politice. Panevropský Stoxx 600 se na začátku obchodování propadl o 0,2 %, přičemž automobily se propadly o 1,3 % a vedly ke ztrátám, zatímco zboží pro domácnost získalo 0,4 %.

Evropské akcie ve čtvrtek odcházely ze silné seance, když investoři reagovali pozitivně na politická rozhodnutí centrální banky. Federální rezervní systém ve středu oznámil, že bude agresivní při snižování nákupů dluhopisů a v roce 2022 očekává několik zvýšení sazeb.

Velká Británie následovala zvýšení úrokových sazeb poprvé od začátku pandemie s odkazem na silný trh práce a potřebu vrátit inflaci ke svému 2% cíli. Listopadové hodnoty dosáhly 10letého maxima 5,1 % ročně.

Evropská centrální banka nasadila holubičí tón, dále omezila svůj program nákupu dluhopisů z éry pandemie, ale zavázala se, že zůstane vstřícná do roku 2022 a dále.

S inflací dosahující více než dvojnásobného cíle v USA, eurozóně a Spojeném království však přetrvávají obavy, zda ji lze dostat pod kontrolu.

Omikron

Mezitím se omikronová varianta šíří alarmujícím tempem, přičemž země po celé Evropě zavádějí omezující opatření ve snaze vyhnout se tsunami případů. Spojené království ve čtvrtek hlásilo téměř 90 000 případů za jediný den, ale denní úmrtí zůstávají relativně stabilní.

Ostatní trhy

Trhy v Asii a Tichomoří byly přes noc většinou nižší, akcie v Japonsku a Indii vedly ke ztrátám.

Ve Spojených státech, akciové futures ukázaly na nevýrazné otevření na Wall Street v pátek poté, co technologicky náročný Nasdaq Composite během pravidelného obchodování klesl o 2,47 %, což byl nejhorší den od září.

Pohyb cen jednotlivých akcií

Pokud jde o údaje, listopadové údaje o harmonizované inflaci v eurozóně jsou k dispozici v pátek ráno.

Pokud jde o pohyb cen jednotlivých akcií, italská biotechnologická firma DiaSorin zaznamenala pokles jejích akcií o více než 7 % na začátku obchodování na dno Stoxx 600, protože investoři se zdráhali jejího obchodního plánu na období 2022–2025.

Na vrcholu indexu se německý výrobce kuchyňských spotřebičů Rational vyšplhal o 3,3 % poté, co Deutsche Bank upgradovala akcie na „držet“ z „prodat“.

 

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články