Evropské akcie zahájily nový obchodní týden lépe než se očekávalo

Evropské akcie zahájily nový obchodní týden výše než se očekávalo a to i navzdory rozsáhlým obavám, které pramení z nově objevené varianty omikron viru Covid. Panevropský Stoxx 600 se hned na začátku obchodování vyšplhal o 0,9 %.

Evropské akcie zahájily nový obchodní týden výše než se očekávalo a to i navzdory rozsáhlým obavám, které pramení hlavně z nově objevené varianty omikron viru Covid.

Panevropský Stoxx 600 se hned na začátku obchodování vyšplhal o 0,9 %, přičemž akcie v oblasti cestovního ruchu a volného času vyskočily o 3 % a získaly náskok, auta klesla o 0,2 %. Téměř všechny sektory a hlavní burzy se obchodovaly v kladném teritoriu.              

 

              Varianta omikron

 

Světová zdravotnická organizace v pátek označila novou variaci omikron za „variantu, která vyvolává obavy“.

Zatímco vědci pokračují ve výzkumu této potencionálně nebezpečné varianty, velký počet mutací omikronu vyvolal doslova poplach. Předběžné důkazy naznačují, že kmen má podle WHO zvýšené riziko reinfekce.

Varianta byla nalezena ve Spojeném království, Izraeli, Belgii, Nizozemí, Německu, Itálii, Austrálii a Hong Kongu. Mnoho zemí, včetně USA, se kvůli tomu rozhodlo omezit cestování z jižní Afriky.

Výrobci vakcín oznámili opatření k prozkoumání omikronu, přičemž testování již probíhá. I když se teprve uvidí, jak omicron zareaguje na současné vakcíny nebo zda jsou nutné nové formulace, hlavní lékař společnosti Moderna Paul Burton v neděli uvedl, že výrobce vakcíny by mohl na začátku příštího roku uvést přeformulovanou vakcínu proti variantě omikron.
                  

                   Světový trh

 

Americké akciové futures se také v pondělí po pátečním výprodeji zvýšily na začátku předmarketingového obchodování, protože investoři netrpělivě očekávají klíčová ekonomická data, která budou zveřejněna tento týden, včetně listopadové zprávy o zaměstnanosti. Ta by měla vykázat solidní nárůst pracovních míst. Ekonomové v průzkumu Dow Jones očekávají, že v listopadu přibude v USA celkem 581 000 pracovních míst.

V Asii a Tichomoří akcie v pondělním obchodování z velké části klesly, protože trhy se po oznámení WHO minulý pátek musely snažit získat zpět důvěru. Index Nikkei 225 v Japonsku a index Hang Seng v Hongkongu po těchto zprávách klesly o více než 2 %.

Ceny ropy byly v prvních hodinách obchodování v Evropě vyšší poté, co ropa Brent v pátek klesla až o 13 %, což byl vůbec nejhorší den v tomto roce.

Mezinárodní benchmarkové futures na ropu Brent v pondělí ráno vzrostly o 3,7 % na 75,43 USD za barel, zatímco futures na ropu v USA si připsaly 4,3 % na 71,09 USD za barel.

Ukazatel ekonomického sentimentu Evropské komise klesl na 117,5 bodu ze 118,6 v říjnu, zatímco inflační očekávání se také mírně snížila.

Pokud jde o pohyb cen jednotlivých akcií, provozovatel výletních lodí Carnival se vyšplhal o 6,9 % a začal se tím odrážet od pátečního propadu.

BT vyšplhala o 4,8 % poté, co zpráva naznačila, že indický konglomerát Reliance zabývající se ropou a telekomunikacemi zvažuje nabídku od britské společnosti.

Francouzská skupina Faurecia na automobilové díly klesla na dno evropského indexu blue chips o 5,8 %, snížila svůj celoroční výhled.

 

Zdroje: bloomberg.com; cnbc.com; unsplash

Nejnovější články