Autor: Adam Spáčil

Evropské ceny zemního plynu klesají kvůli růstu zásob, ale obavy z nedostatku plynu v zimě přetrvávají kvůli sníženým ruským dodávkám

Ceny zemního plynu v Evropě v úterý klesly, protože zásoby vzrostly, ačkoli obavy z nedostatku v zimě stále přetrvávají.

Ceny zemního plynu v Evropě v úterý klesly, protože zásoby vzrostly, ačkoli obavy z nedostatku v zimě stále přetrvávají.

Benchmarková nizozemská cena plynu TTF se na začátku seance dostala na dvoutýdenní minimum, ale ztráty snížila a usadila se o 0,5 % na 192,18 eura za megawatthodinu.

Podle údajů Gas Infrastructure Europe, které zpracovala agentura Bloomberg, jsou zásobníky zemního plynu v Evropě naplněny ze 72 %, což je blízko pětiletého průměru pro toto roční období.

Zisky přišly navzdory vlnám veder, které zvýšily poptávku po elektřině na chlazení, jež spotřebovává zemní plyn.

Obchodníci s energiemi se však nadále obávají, že Evropa nebude schopna později v tomto roce uskladnit dostatek plynu, aby přečkala zimní měsíce, což vyvolává obavy z nedostatku dodávek, až poptávka po vytápění skokově vzroste.

Rusko postupně snižuje průtoky z plynovodu Nord Stream, jehož dodávky nyní dosahují pouhých 20 % kapacity.

Úředníci vyzvali lidi, aby během horkého počasí snížili spotřebu energie, a Evropa očekává další vlnu veder. Očekává se, že teploty ve Francii a Velké Británii dosáhnou od čtvrtka do soboty nových maximálních hodnot, což ještě více zatíží dodávky plynu.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články