Autor: Filip Kejval

Evropské ceny zemního plynu vzrostly o 36 % poté, co Rusko zastavilo tok Nord Stream 1 na dobu neurčitou

Evropské ceny zemního plynu v pondělí vzrostly až o 36 % poté, co Rusko na neurčito pozastavilo tok tohoto životně důležitého fosilního paliva plynovodem Nord Stream 1 do Německa.

Evropské ceny zemního plynu v pondělí vzrostly až o 36 % poté, co Rusko na neurčito pozastavilo tok tohoto životně důležitého fosilního paliva plynovodem Nord Stream 1 do Německa.

Nizozemské futures kontrakty TTF, referenční cena zemního plynu v Evropě, naposledy vzrostly o 28,5 % na 268 eur (266 USD) za megawatthodinu, když předtím dosáhly 283 eur. Podle údajů agentury Bloomberg byly na cestě k největšímu dennímu nárůstu od května.

Růst cen zemního plynu vedl k růstu cen elektřiny, protože tyto dvě komodity jsou úzce propojeny prostřednictvím cenového mechanismu Evropské unie.

Německá základní roční cena elektřiny, evropská referenční cena elektřiny, vzrostla o 23 % na 625 eur za megawatthodinu. Na začátku roku přitom ceny činily 200 eur a na začátku roku 2021 jen 50 eur.

Rusko v posledních měsících omezilo tok zemního plynu do Evropy, protože se vztahy prudce zhoršily kvůli invazi Vladimira Putina na Ukrajinu koncem února.

V červenci snížil státní energetický gigant Gazprom tok zemního plynu plynovodem Nord Stream 1 do Německa na pouhých 20 % kapacity.

Gazprom ve středu uzavřel plynovod kvůli údržbě, ale v pátek pozdě večer oznámil, že vývoz neobnoví, což zdůvodnil únikem ropy do turbíny. Analytici poznamenali, že oznámení přišlo krátce poté, co ministři financí zemí G7 odsouhlasili osnovu plánu na omezení ceny ruské ropy.

"Jako vysvětlení byl sice použit únik ropy v poslední kompresorové jednotce, která byla ještě v provozu, ale překvapivé rozhodnutí přišlo krátce po oznámení G7 iniciovat omezení ceny ruské ropy," řekl Ole Hansen, vedoucí oddělení komoditní strategie Saxo Bank.

"Energetická válka se tak dále vyostřila," dodal Hansen.

Ceny zemního plynu v Evropě podle údajů agentury Bloomberg letos vzrostly o více než 300 %, což zvyšuje tlak na ekonomiku kontinentu. Evropská unie získávala v roce 2020 přibližně 24 % energie ze zemního plynu.

Politico v pondělí uvedl, že úředníci EU strávili víkend tím, že se snažili přijít s plánem, jak zasáhnout na energetických trzích. České předsednictví v Radě EU tlačí na ostatní evropské vlády, aby oznámily, jaká opatření podpoří, uvedl Politico.

Saxo Bank Hansen poznamenal, že Evropa zřejmě přijde o zhruba 4 % svých dodávek zemního plynu.

"Zatímco v posledních týdnech v důsledku prudkého nárůstu dovozu zkapalněného zemního plynu rychle rostly zásoby v celé eurozóně, tento týden bude v centru pozornosti vyhlídka na příděly a další iniciativy na omezení poptávky po plynu a ceny elektřiny."

Evropský energetický šok v pondělí rozvlnil trhy. Euro se poprvé po dvaceti letech propadlo pod 0,99 USD a akciový index Stoxx 600 v rámci celého kontinentu klesl o 1,18 %.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články