Evropské zásobníky plynu jsou na zimu téměř plné. IEA se však obává, že příští rok může být velmi obtížný

Evropské země se po invazi Kremlu na Ukrajinu snaží odpojit od ruského plynu.

"Ale to, kde jsme, není špatné a očekávám, že pokud nedojde k žádným překvapením - politickým a technickým - a pokud bude zima ... normální zimou, může Evropa tuto zimu přečkat tu a tam s nějakými modřinami, ale můžeme dojít k únoru a březnu."

"Byl bych raději, kdyby evropské země byly mnohem pohotovější, mnohem ... rychleji reagovaly na naše doporučení," řekl novinářům s odkazem na desetibodový plán IEA, jak snížit závislost Evropy na ruském plynu po invazi Kremlu na Ukrajinu.

Při zodpovídání dotazů po zasedání Hospodářské rady Finska Fatih Birol uvedl, že téměř 90 % zásobníků plynu v Evropě je plných.

Výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury ve středu uvedl, že zatímco zásoby plynu v Evropě pro letošní zimu jsou téměř plné, ta následující by mohla představovat značný problém.

Podle F. Birola v tomto okamžiku zásoby pravděpodobně klesnou na 25 až 30 %. "Otázkou tedy je, jak se dostaneme z 25 % nebo 30 % na, opět, [pro] zimu 2023 ... 80-90 %?"

"Co nám tentokrát pomohlo, [je to, že] jsme v posledních několika měsících ještě dováželi nějaký plyn z Ruska," řekl. Kromě toho Čína dovezla "méně plynu, než by jinak dovezla", a to kvůli tomu, co Birol označil za "velmi pomalý hospodářský výkon".

Scénář se podle Birola může v roce 2023 změnit, zejména pokud jde o Čínu. "Pokud se v příštím roce s návratem čínské ekonomiky zvýší dovoz plynu z Číny, bude to [od března do příští zimy] poměrně obtížných několik měsíců."

"Takže tato zima je obtížná, ale příští zima může být také velmi obtížná," řekl a dodal, že přípravy na druhé období je třeba zahájit již dnes.

Birolův komentář přichází v době, kdy se Evropa snaží posílit dodávky energií v souvislosti s pokračující válkou na Ukrajině.

Rusko bylo podle Eurostatu v loňském roce největším dodavatelem ropných olejů i zemního plynu do EU, ale ve zprávě zveřejněné v pondělí IEA uvedla, že vývoz plynu z Ruska do Evropské unie zaznamenal v letošním roce výrazný pokles.

"Navzdory dostupným těžebním a přepravním kapacitám Rusko od začátku roku 2022 snížilo své dodávky plynu do Evropské unie meziročně o téměř 50 %," uvádí se v nejnovější zprávě o trhu s plynem organizace se sídlem v Paříži.

"V současném kontextu nelze před topnou sezónou 2022/23 - kdy je evropský trh s plynem nejzranitelnější - vyloučit úplné zastavení dodávek plynu z ruských plynovodů do Evropské unie," dodává se ve zprávě.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články