Autor: Radka Guzi

Evropský experiment, který využívá procesu odehrávajícího se v srdci hvězd přinesl rekordní výsledky

Evropský experiment s jadernou fúzí oznámil rekordní výsledky. Jedná se o využití přirozených procesů odehrávajících se ve vesmíru, konkrétně v jádru hvězd, a to přináší velká očekávání pro tzv. zelenou energii. Využití energie z tohoto procesu je totiž nanejvýš šetrné k životnímu prostředí.

Evropský experiment s jadernou fúzí oznámil rekordní výsledky. Jedná se o využití přirozených procesů odehrávajících se ve vesmíru, konkrétně v jádru hvězd, a to přináší velká očekávání pro tzv. zelenou energii. Využití energie z tohoto procesu je totiž nanejvýš šetrné k životnímu prostředí.

Rekordu bylo dosaženo v zařízení Joint European Torus neboli JET v Oxfordshire po práci inženýrů a vědců z konsorcia EUROfusion. „Pokud dokážeme udržet fúzi po dobu pěti sekund, dokážeme to udělat také pět minut a poté pět hodin, pokud rozšíříme naše operace na budoucích strojích,“ konstatuje Tony Donne, programový manažer společnosti EUROfusion.

Výzkumníci pracující na projektu zaměřeném na fúzní energii, což je proces, který pohání hvězdy. Jejich práce přinesla opravdu „rekordní“ výsledky. Inženýři a vědci z konsorcia EUROfusion dokázali 21. prosince 2021 vyrobit 59 megajoulů tepelné energie z fúze během pěti sekund. Překonávají tak dosavadní rekord z roku 1997, kdy bylo vyrobeno 22 megajoulů tepelné energie.

Množství energie produkované experimentem, se nemusí zdát být tak obrovské, jelikož zprávy uvádějí, že 59 megajoulů dokáže uvařit přibližně 60 konvic vody. Ve své podstatě je ale výkon experimentu velmi průlomový.

Výsledky byly dosaženy v zařízení Joint European Torus, neboli JET, v Oxfordshire ve Spojeném království. EUROfusion, spolufinancovaný Evropskou komisí, tvoří tisíce inženýrů, vědců, studentů a dalších odborníků z celé Evropy. Celá situace tak ukazuje, že jsou vědci na správné cestě do budoucího světa fúzní energie.

Zatímco fúze vyžaduje značné množství práce, aby využila svůj potenciál, do budoucna se do ní vkládají velké naděje. V prohlášení zveřejněném organizacemi zapojenými do projektu JET se uvádí, že fúze slibuje téměř neomezený zdroj zelené elektřiny z dlouhodobého hlediska s využitím malého množství paliva, které lze získat po celém světě z levných materiálů.

Culham Center for Fusion Energy, které provozuje JET a je členem EUROfusion, popisuje fúzi jako proces, který se odehrává v srdci hvězd a poskytuje energii, která pohání vesmír. Když se lehká jádra spojí a vytvoří těžší jádro, uvolňují se totiž výbuchy energie. Fúze tedy není totéž co štěpení, které se používá v jaderných elektrárnách.

Výsledky oznámené tento týden byly „velkým povzbuzením“ pro práci prováděnou na mnohem větším projektu ITER v jižní Francii. Větší francouzský projekt a budoucí elektrárny plánují používat stejnou palivovou směs deuterium-tritium (D-T) a fungovat za podobných podmínek jako rekordní experimenty EUROfusion, které se nedávno konaly v Culham Science Centre v Oxfordu.

ITER je zaměřen na vývoj zařízení pro magnetickou fúzi známého jako tokamak. Podle týmu z ITER byl tokomak „navržen, aby prokázal proveditelnost fúze jako rozsáhlého a bezuhlíkového zdroje energie založeného na stejném principu, který pohání naše Slunce a hvězdy“. ITER je v současné době ve výstavbě. Očekává se, že jakmile bude v provozu, bude generovat čistou energii.

ITER je podporován EU, Čínou, USA, Indií, Ruskem, Japonskem a Jižní Koreou.

Využití přirozeného procesu, který se odehrává v našem vesmíru nám tak může pomoci k cestě k zelené energii a k šetrnějšímu životu na naší planetě.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články