Facebook změnil název společnosti na Meta

Facebook ve čtvrtek oznámil, že změnil název společnosti na Meta. Název Meta má odrážet budoucí směr, kudy se společnost vydá.

Změna názvu společnosti byla oznámena na konferenci Facebook Connect pro rozšířenou a virtuální realitu. Nový název odráží rostoucí ambice společnosti mimo sociální média.  
        
                              Metaverse

Facebook, nyní známý jako Meta, přijal nový název. Ten je založen na sci-fi termínu metaverse. Metaverse je pro vysvětlení spekulativní budoucí iterace internetu, tvořená trvalými, sdílenými a 3D virtuálními prostory propojenými do vnímaného virtuálního vesmíru. Společnost tímto názvem tedy myslí budoucí propojenost i s hraním her a virtuální realitou.

"Dnes jsme sice považováni za společnost pohybující se v oblasti sociálních médií. Teď jsme ale změnili DNA společnosti. Budujeme technologii pro spojování lidí, a metaverse je další stanicí na naší cestě, stejně jako byly sociální sítě, když jsme začínali," řekl generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

Společnost také při oznámení nového názvu uvedla, že s účinností od 1. prosince změní svůj burzovní ticker z FB na MVRS.

V červenci byl vytvořen tým, který v budoucnu bude pracovat právě na metaversi. V roce 2022 chce Meta povýšit Andrewa „Boze“ Boswortha (který je v současnosti vedoucím hardwarové divize společnosti) a to do role technologického ředitele. Od čtvrtého čtvrtletí prý rovněž rozdělí svou hardwarovou divizi Reality Labs do vlastního segmentu reportingu.

„Doufáme, že během příštího desetiletí metaverse osloví miliardu lidí. Součástí doufejme také bude digitální obchod s obrovskou hodnotou a navíc podpoří pracovní místa pro miliony tvůrců a vývojářů,“ oznámil ve čtvrtek Zuckerberg .

Zuckerberg se také na konferenci  podělil o veškeré ambice společnosti týkající se metaverse.

Vytvořili jsme takové “demo” metaverse, na které pracujeme. Demo metaverse bylo animací softwaru podobné úrovni Pixaru. Demo zahrnovalo uživatele pohybující se ve vesmíru jako kreslené verze sebe samých nebo fantastické postavy, jako jsou například roboti. Tímto svým alteregem představovali své virtuální já.

Zuckerberg řekl, že mnohé z toho čeho chce dosáhnout, je ještě daleko. O prvky metaverse bude svět dle něj obohacen za pět až deset let.  Společnost očekává, že investuje ještě mnoho miliard dolarů v nadcházejících letech, než metaverse dosáhne očekávaného rozsahu.

"My věříme, že metaverse bude nástupcem mobilního internetu," řekl Zuckerberg.

                       Projekt Cambria

Metaverse by nemohla fungovat bez pořádné virtuální reality. Meta tedy navíc oznámila nový headset pro virtuální realitu s názvem Project Cambria. Zařízení bude špičkovým produktem dostupným ještě za vyšší cenu než současný headset Quest 2. O ceně se zmínila společnost ve svém blogu.

 “Projekt Cambria vydáme příští rok”, dodal o projektu Zuckerberg.

                       Kauza Frances Haugen 

Změna názvu přichází uprostřed záplavy zpráv poté, co Frances Haugen (bývalá zaměstnankyně) , co se stala informátorkou, zveřejnila množství interních firemních dokumentů zpravodajským agenturám, zákonodárcům a regulačním orgánům.

Její zprávy ukazují, že společnost si je vědoma mnoha škod, které její aplikace a služby způsobují, ale problémy nenapravuje. Očekává se, že v následujících týdnech budou sdíleny ještě  další dokumenty.

V pondělním hovoru s analytiky Zuckerberg všechny její tvrzení vyvrátil.

 

Zdroje: bloomberg.com; cnbc.com; facebook

Nejnovější články