Autor: Adam Spáčil

Fauci tvrdí, že čínská vláda "pravděpodobně" něco tají o původu covid, ale není si jistý, že jde o únik z laboratoře

Doktor Anthony Fauci říká, že je odhodlán "zachovat si zcela otevřenou mysl" ohledně toho, jak se koronavirus v roce 2019 poprvé objevil v čínském Wuhanu, ale přesto by si přál, aby měl od čínské vlády více informací.

Doktor Anthony Fauci říká, že je odhodlán "zachovat si zcela otevřenou mysl" ohledně toho, jak se koronavirus v roce 2019 poprvé objevil v čínském Wuhanu, ale přesto by si přál, aby měl od čínské vlády více informací.

Vědci i konspirační teoretici se již několik let snaží najít jasné odpovědi na otázku, jak se virus SARS-CoV-2 objevil. Stále však neexistuje žádný uspokojivý důkaz, který by vedl k jedinému neprůstřelnému vysvětlení, kde tato pandemie vznikla.

Vznikl virus přirozenou cestou v netopýrovi nebo jiném zvířecím hostiteli a pak přeskočil ze zvířat na lidi, možná na trhu? Podle mnoha vědců je to velmi pravděpodobné. Mohl virus uniknout někde z laboratoře? To je také možné, ale méně pravděpodobné.

"Chcete mít otevřenou mysl, že se mohlo stát cokoli," řekl Fauci ve středu během rozhovoru s redaktorem časopisu Atlantic Rossem Andersenem. "Ale důkazy, na kterých se léta pracovalo, silně favorizují přirozenou událost."

Fauci říká, že čínská vláda by to mohla "objasnit", kdyby opravdu chtěla

Andersen se Fauciho také zeptal, zda si myslí, že by čínská vláda mohla pomoci "objasnit to" jednou provždy.

"Ano," řekl Fauci.

Lékař však opatrně poznamenal, že má na mysli pouze kamenování "čínských úřadů", nikoliv průměrných čínských občanů nebo svých vědeckých kolegů v Číně, kteří podle něj "významně přispěli k našemu poznání".

Stejný styl utajování se odehrál na začátku roku 2000, během první epidemie SARS. Přestože se "všichni shodují", že virus "jednoznačně, nade vší pochybnost" vznikl z netopýra, který nemoc přenesl na jiné zvíře (pravděpodobně na trhu), než se dostal k člověku. Fauci vzpomíná na usilovné snahy, které bylo třeba vynaložit, aby čínští představitelé získali informace o tomto ohnisku nákazy.

"Byli stejně zdrženliví, pokud jde o otevřenost a pravdivost, protože takové je vedení společnosti," řekl.

Podle Fauciho se tento týden sešli poradci Národního zdravotního ústavu, kde Fauci pracuje, aby diskutovali o přísnějším dohledu nad laboratorními pokusy se smrtelnými viry.

Utajování informací vytváří dokonalou živnou půdu pro konspirační teorie, řekl Fauci

"Je přirozené, naprosto přirozené, že lidé, kteří si myslí, že jde o konspiraci, říkají: 'Vidíte, oni něco tají.'"

A "pravděpodobně to dělají", řekl Fauci, ale možná to vůbec nesouvisí s únikem z laboratoře.

Možná virus přeskočil ze zvířat na lidi na trhu ve Wuhanu, kde se shluky onemocnění poprvé objevily koncem roku 2019.

Přístup vyšetřovatelů na tyto trhy na počátku by byl neocenitelný při hledání jasných odpovědí na otázku, kde a jak pandemie začala.

"Zvířata, která byla zakázána a nesměla být na trhu, kde s nimi mohou být lidé v kontaktu, tam byla ve skutečnosti dovezena, protože přinášejí spoustu peněz," řekl Fauci. "To je věc, kterou byste opravdu chtěli, aby objasnili."

"Kdybychom byli schopni jít a snadno provádět dohled v Číně, získali bychom mnohem více informací, než máme nyní," dodal.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články