Fed bude čelit extrémně obtížné ekonomické situaci, říká generální ředitel Wells Fargo

Federální rezervní systém podle generálního ředitele Wells Fargo Charlieho Scharfa čelí těžkým výzvám, kterými se bude snažit dosáhnout hladkého ekonomické cyklu.

Federální rezervní systém podle generálního ředitele Wells Fargo Charlieho Scharfa čelí těžkým výzvám, kterými se bude snažit dosáhnout hladkého ekonomické cyklu.

"Scénář hladkého ekonomického cyklu.. extrémně obtížné dosáhnout v prostředí, ve kterém se dnes nacházíme," řekl na konferenci Charlie Scharf podle agentury Reuters.

Dodal, že banka Wells Fargo pociťuje přímé důsledky vysokých cen, zejména u výdajů spotřebitelů za palivo a potraviny. A zatímco spotřebitelské výdaje zůstávají silné, ekonomický růst se zpomaluje.

Komentáře šéfa Wells Fargo následují po úterním setkání prezidenta Joea Bidena s předsedou Fedu Jeromem Powellem, kdy diskutovali o aktuálních výzvách ekonomiky – včetně inflace na 40letých maximech.

Rostly zejména ceny energií. Ceny benzínu dosáhly nových rekordů. Ceny zemního plynu se mezitím v USA za poslední rok téměř ztrojnásobily.

"Ekonomika potřebuje zpomalit, aby zkrotila inflaci," řekl Scharf. "Pokud dojde ke krátké recesi, nemusí být až tak hluboká... až ji budete procházet, bude to trochu bolet."

Ministryně financí Janet Yellenová tento týden přiznala, že špatně odhadla riziko, které loni inflace představovala.

"Došlo k neočekávaným a velkým otřesům v ekonomice, které zvýšily ceny energií a potravin, a problémy dodavatelských řetězců, která negativně ovlivnily naši ekonomiku, kterým jsem v té době plně nerozuměla, ale nyní si to uvědomujeme," řekla Yellenová v úterý CNN. 

Zdroje: insider.com , unsplash.com

Nejnovější články