Fed plánuje řadu změn

Za několik měsíců bude pravděpodobně Federální rezervní systém vypadat úplně jinak. Budou tu tři noví guvernéři, nový místopředseda, nový bankovní šéf a pravděpodobně i několik nových regionálních prezidentů.

Za několik měsíců bude pravděpodobně Federální rezervní systém vypadat úplně jinak. Budou tu tři noví guvernéři, nový místopředseda, nový bankovní šéf a pravděpodobně i několik nových regionálních prezidentů.

Ale zatímco části horního patra instituce se mohou dost změnit, celek by mohl vypadat v podstatě stejně.

Je to proto, že pozorovatelé Fedu si ideologicky myslí, že se pravděpodobně jen málo změní, i když Sarah Bloom Raskin, Lisa Cook a Philip Jefferson budou potvrzeni jako noví členové v Radě guvernérů. Zdroje Bílého domu říkají, že prezident Joe Biden nominuje trojici v nadcházejících dnech.

Z těchto tří je Raskin považována za největšího agenta, co bude chtít změny. Očekává se, že ve své budoucí roli místopředsedkyně bankovního dohledu zastane tvrdší ruku, což je pozice, kterou do prosince zastával Randal Quarles, který byl známý svou “jemnější” rukou v čele úřadu.

“Bankéři budou překvapeni, že rétorika bude možná trochu extrémnější. Je to bývalý regulátor. Ona tohle zná. Tohle není něco, co by podělala,“ řekl Christopher Whalen, zakladatel Whalen Global Advisors a bývalý výzkumník Fedu.

Úroveň vysoce kvalitního kapitálu, který americké banky drží v porovnání s rizikovými aktivy, se od finanční krize v roce 2008 neustále zvyšuje a to z 11,4 % na konci roku 2009, na 15,7 % ve třetím čtvrtletí roku 2011, podle Fedu.

Bankovnictví přesto zůstalo oblíbeným cílem demokratů v Kongresu v čele se senátorkou z Massachusetts Elizabeth Warrenovou, o níž se předpokládá, že upřednostnila Raskin pro její skvělé předpoklady v dohledu.

Největší dopad na kandidáta by však mohl přijít na některých vedlejších místech, kde se Fed nedávno zviditelnil, jako je snaha přimět banky, aby plánovaly finanční dopad událostí souvisejících s klimatem.

„Hlavní bod kontroverze v jejím potvrzení se bude týkat klimatické politiky, kde v minulosti vyjádřila podporu implementaci měnové i regulační politiky Fedu způsobem, který podporuje zelenou transformaci,“ vyjádřila se Krishna Guha, šéf globální politiky a centrální banky.  strategie pro Evercore ISI.

Zatímco Guha vidí, že Raskin „přijala materiálně pevnější linii regulace“ než Quarles, vidí ji také jako „pragmatickou“ v otázkách, jako je reforma trhu státních financí.  Konkrétně jako změny doplňkového pákového poměru v období pandemie. SLR diktuje váhu aktiv, která banky drží, a vedoucí představitelé odvětví vyzvali ke změnám, aby se rozlišovaly věci jako státní pokladny a další mnohem rizikovější držby.

Finanční systém také nadále zaznamenává neobvyklé trendy v éře pandemie, jako je dramaticky vyšší poptávka po likviditě z jednodenních reverzních repo dohod Fedu, kde si banky mohou vyměnit vysoce kvalitní aktiva za hotovost.


 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

 

Nejnovější články