Fed v nadcházejícím týdnu zvýší sazby, ale nejvíce záleží na tom, co řekne předseda Powell

Celý nadcházející týden může záviset na tom, co řekne předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell ve středu ve 14:30 SEČ.

Celý nadcházející týden může záviset na tom, co řekne předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell ve středu ve 14:30 SEČ.

Powell informuje novináře po dvoudenním zasedání centrální banky. Všeobecně se očekává, že Fed zvýší cílové rozpětí úrokových sazeb federálních fondů o půl procentního bodu, ale horké květnové údaje o inflaci znervóznily trhy, zda by tvůrci politiky mohli být ještě agresivnější nebo zda by mohli předpovídat rychlejší tempo budoucího zvyšování sazeb.

Fed zveřejní nové ekonomické prognózy a prognózy úrokových sazeb ve 14:00. Ale to, co Powell řekne o letním a podzimním zvyšování sazeb, může pomoci určit směr bouřlivých finančních trhů. Akcie a dluhopisy jsou volatilní kvůli obavám investorů, že inflace možná nedosáhne svého vrcholu a že zvýšení sazeb by mohlo způsobit recesi.

"Myslím, že klíčové je, o čem Powell na konferenci hovoří a zda poskytne něco, co by znělo jako pevné pokyny pro září," řekl Michael Schumacher, vedoucí oddělení makrostrategie ve společnosti Wells Fargo.

"Trh chce jasný a přesvědčivý důkaz, že to Fed zvládne, aniž by došlo k recesi," řekla Lori Calvasina, vedoucí americké akciové strategie ve společnosti RBC Capital Markets. Podle ní bude trh vycházet z ekonomických údajů. "Možná se na chvíli zasekne v očistci."

Páteční zpráva o inflaci byla negativním katalyzátorem pro trhy, které již započítávaly obavy z horké inflace a recese. Index spotřebitelských cen meziročně vzrostl o 8,6 %, což je výrazně nad očekáváním ekonomů oslovených agenturou Dow Jones ve výši 8,3 %.

To také přispělo k debatě o tom, zda Fed zváží zvýšení sazeb o 75 bazických bodů a bude pokračovat v agresivnějším tempu. Jak Barclays, tak Jefferies v pátek změnily své prognózy tak, že pro středu počítají se zvýšením o 75 bazických bodů, ačkoli ostatní ekonomové stále očekávají zvýšení o půl bodu.

Ekonomové Goldman Sachs v pátek revidovali svou prognózu a zahrnuli do ní zvýšení o půl procentního bodu v září, které doplní středeční zvýšení o půl procentního bodu a další zvýšení v červenci.

Ekonomové JP Morgan očekávají, že představitelé Fedu poskytnou nové prognózy úrokových sazeb, které budou odrážet rychlejší tempo zpřísňování politiky, ale i tak vidí středeční zvýšení o půl procentního bodu. Očekávají, že mediánová prognóza úrokových sazeb Fedu bude na konci roku ukazovat sazbu federálních fondů na úrovni 2,625 %, což je výrazně nad březnovou prognózou 1,875 %.

Calvasina z RBC uvedla, že čeká na Powellovy komentáře a neočekává od zasedání žádné překvapení. Dodala, že ji povzbudilo, že někteří představitelé Fedu se zdají být připraveni zvyšovat sazby rychleji na začátku roku a později si ponechat flexibilitu.

"Myslím, že se to trhům líbí. Ukazuje to, že nejsou na autopilota," řekla. "Odráží to, že nechtějí příliš poškodit ekonomiku. Ráda bych slyšela více komentářů kolem této flexibility."

Kromě Fedu je v kalendáři na příští týden několik důležitých ekonomických zpráv, včetně úterního indexu cen výrobců, středečních maloobchodních tržeb, čtvrtečního zahájení výstavby bytů a páteční průmyslové výroby. Všechny čtyři zprávy se týkají května.

V pondělí se koná jen několik firemních výkazů, včetně výkazů společnosti Oracle.

Na trhu dluhopisů výnosy státních dluhopisů po zveřejnění teplejší zprávy o inflaci vzrostly, ale výnosová křivka se také zploštila. To znamená, že výnosy s kratší durací, jako jsou dvouleté, vzrostly blíže k výnosům s delší durací, jako jsou desetileté.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články