Autor: Petr Jůn

Fed v příštím roce plánuje třikrát zvýšit úrokové sazby

Federální rezervní systém ve středu poskytl několik náznaků, že jeho ultra uvolněná politika od začátku pandemie Covid se chýlí ke konci.

Federální rezervní systém ve středu poskytl několik náznaků, že jeho ultra uvolněná politika od začátku pandemie Covid se chýlí ke konci. V reakci na rostoucí inflaci učinil agresivní politické kroky.

Za prvé centrální banka uvedla, že urychlí snižování měsíčních nákupů dluhopisů. Od ledna bude Fed každý měsíc nakupovat dluhopisy v objemu 60 miliard USD. To je polovina úrovně před listopadovým zúžením. Tehdy Fed snižoval objem nákupů o 15 miliard USD měsíčně. V prosinci tento objem zdvojnásobil a od roku 2022 pak bude snižování dále urychlovat.

Po jeho ukončení, koncem zimy nebo začátkem jara, centrální banka očekává, že začne zvyšovat úrokové sazby, které byly na zasedání tento týden ponechány na stejné úrovni. Projekce zveřejněné ve středu naznačují, že představitelé Fedu vidí až tři zvýšení sazeb v roce 2022, dvě v následujícím roce a další dvě v roce 2024. "Ekonomický vývoj a změny ve výhledu odůvodňují tento vývoj měnové politiky, která bude nadále poskytovat ekonomice přiměřenou podporu," uvedl předseda Jerome Powell.

Jednomyslně schválené kroky Federálního výboru pro volný trh představují výraznou úpravu politiky, která byla nejvolnější v jeho 108leté historii. Ve svém prohlášení po zasedání upozornil na dopad inflace. "Nerovnováha nabídky a poptávky související s pandemií a znovuotevřením ekonomiky nadále přispívá ke zvýšené úrovni inflace," uvádí se v prohlášení. Výbor prudce zvýšil svůj výhled inflace pro rok 2021 a posunul ji na 5,3 % ze 4,2 % pro všechny položky a na 4,4 % z 3,7 % bez potravin a energií. Pro rok 2022 se nyní očekává 2,6 % pro celkovou a 2,7 % pro jádrovou inflaci, což je v obou případech zvýšení oproti září.

Výbor snížil svou prognózu hospodářského růstu pro letošní rok, když pro rok 2021 vidí růst HDP na úrovni 5,5 % oproti 5,9 % uvedeným v září. Úředníci revidovali své prognózy také v následujícím roce, když zvýšili růst v roce 2022 na 4 % z 3,8 % a snížili na rok 2023 na 2,2 % z 2,5 %. Současně se snížila projekce míry nezaměstnanosti pro rok 2021 na 4,3 % ze zářijových 4,8 %.

Jak to bylo doposud?

Pro Powellův Fed nyní zpřísnění politiky znamená dramatický obrat od politiky přijaté před necelým rokem. Známé jako "flexibilní cílování průměrné inflace", což znamenalo, že se spokojí s inflací mírně nad nebo pod svým dlouho drženým 2% cílem.

Praktická aplikace této politiky spočívala v tom, že Fed byl ochoten nechat inflaci trochu horkou v zájmu úplného uzdravení trhu práce ze zásahu, který utrpěl během pandemie. Nová politika Fedu usilovala o plnou a zároveň inkluzivní zaměstnanost napříč rasami, pohlavími a ekonomickými skupinami. Úředníci se dohodli, že nebudou zvyšovat úrokové sazby v očekávání rostoucí inflace, jak to centrální banka dělala v minulosti.

Představitelé Fedu dlouhodobě zdůrazňovali, že inflace je "přechodná", což Powell definoval jako inflaci, která pravděpodobně nezanechá trvalou stopu v ekonomice. On i další představitelé centrální banky, stejně jako ministryně financí Janet Yellenová, zdůrazňovali, že ceny rostou v důsledku pandemických faktorů, jako je mimořádná poptávka, která převyšuje nabídku, ale nakonec odezní. Tento termín se však stal pejorativním a v prohlášení po zasedání byl odstraněn. Powell tento krok telegrafoval během výpovědi v Kongresu minulý měsíc, když řekl, že "je pravděpodobně vhodný čas toto slovo poslat do důchodu a pokusit se jasněji vysvětlit, co tím myslíme".

Kvůli tomu musel Fed své záměry přehodnotit a přeřadit na jinou kolej. Zužování nákupu aktiv začalo v listopadu snížením nákupů státních dluhopisů o 10 mld. dolarů a cenných papírů krytých hypotékami o 5 mld. dolarů. To stále ponechávalo měsíční nákupy ve výši 70 miliard USD, resp. 35 miliard USD. Rozvaha Fedu ve výši 8,7 bilionu USD se však za poslední čtyři týdny zvýšila pouze o 2 miliardy USD, přičemž objem držených státních dluhopisů se zvýšil o 52 miliard USD a objem držených MBS se ve skutečnosti snížil o 23 miliard USD. Za posledních 12 měsíců se držba státních dluhopisů rozšířila o 978 miliard USD, zatímco MBS vzrostly o 567 miliard USD.

A jak to bude dál?

Podle nových podmínek programu známého také jako kvantitativní uvolňování by Fed urychlil pokles svých držených cenných papírů, dokud by již nepřidával do svého portfolia. Tím by QE na jaře skončilo a centrální banka by mohla kdykoli poté zvýšit sazby. Fed uvedl, že pravděpodobně nebude zvyšovat sazby a pokračovat v nákupu dluhopisů současně, protože oba kroky by působily protichůdně.

Odtud by Fed mohl kdykoli začít snižovat svou rozvahu buď přímým prodejem cenných papírů, nebo, což je pravděpodobnější scénář, začít nechávat každý měsíc řízeným tempem odtékat výnosy ze svých současných držených dluhopisů.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články