Autor: Petr Jůn

Ford překonává Teslu a stává se nejrůstovější akcií automobilového průmyslu v roce 2021

Akcie společnosti Ford Motor v loňském roce vzrostly o zhruba 140 % a porazily Teslu. Staly se tak nejvýkonnějšími akciemi mezi výrobci automobilů.

Akcie společnosti Ford Motor v loňském roce vzrostly o zhruba 140 % a porazily Teslu, svého většího rivala General Motors a řadu začínajících výrobců elektromobilů, aby se v roce 2021 staly nejvýkonnější akcií mezi výrobci automobilů.

Investoři odměnili nový směr pod vedením automobilového veterána Jima Farleyho, který se ujal vedení společnosti v říjnu 2020 poté, co představenstvo Fordu odvolalo z funkce člověka z oboru Jima Hacketta.

Farley slíbil, že bude k investorům otevřenější a přímější. Spustil také plán restrukturalizace Ford+, který přesouvá více zdrojů na výrobu elektromobilů, jako je připravovaný pick-up F-150 Lightning.

"Plníme náš plán a budeme v tom pokračovat, aby každá firma v našem portfoliu měla udržitelnou budoucnost. Pokud tomu tak nebude, provedeme restrukturalizaci," řekl v rozhovoru z ledna 2021.

Analytik Morgan Stanley Adam Jonas uvedl, že to byl pro Ford "skutečně přelomový rok... strategicky snadno nejdůležitější rok pro společnost od finanční krize".

Největšího jednodenního nárůstu akcií Ford dosáhl 10. prosince, kdy Farley na Twitteru potvrdil, že do roku 2023 ztrojnásobí výrobu elektrického Mustangu Mach-E na více než 200 000 kusů ročně pro Severní Ameriku a Evropu. Den předtím uvedl, že společnost zastavila rezervace modelu F-150 Lightning poté, co dosáhly 200 000 kusů.

Akcie ten den vyskočily o 9,6 % na zhruba dvacetileté maximum 21,45 dolaru za akcii.

Další nejlepší den pro investory nastal 28. října poté, co automobilka zveřejnila výsledky za třetí čtvrtletí, zvýšila roční výhled a oznámila zisk na akcii, který zdvojnásobil odhady analytiků. Akcie vzrostly o 8,7 %.

Mezi další velké dny patřil skok o 8,5 % 26. května během dne pro investory automobilky, kdy byly zveřejněny podrobnosti o plánu na ozdravení společnosti Ford+, a nárůst o 8,4 % 20. ledna poté, co Deutsche Bank přidala krátkodobý nákup na akcie před výroční zprávou o výsledcích.

Od nástupu Farleyho do čela společnosti před více než 15 měsíci vzrostly akcie o více než 200 %. Podle pozorovatelů bude tento růst pokračovat, pokud se společnosti podaří splnit iniciativy plánu Ford+, který zahrnoval urychlení plánů v oblasti elektromobilů, a do roku 2023 dosáhnout 8% upravené ziskové marže před úroky a zdaněním.

Podle průměru 22 analytiků sestaveného společností FactSet je Ford hodnocen jako "overweight" s cílovou cenou 20,25 USD za akcii a dlouhodobou mírou růstu 67,8 %. Akcie v loňském roce uzavřely na ceně 20,77 USD, což představuje nárůst o 136,3 % v roce 2021.

Ford s tržní kapitalizací 83 miliard dolarů má však před sebou ještě dlouhou cestu, než se jeho tržní hodnota vyrovná většině zavedených konkurentů i začínajícímu elektromobilu Rivian.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články