Francie se snaží překonat energetickou krizi znárodněním své obří EDF

Francouzská vláda chce znárodnit svůj finančně značně problémový jaderný gigant Electricite de France SA. Chce mu tak pomoci překonat stávající evropskou energetickou krizi.

Francouzská vláda chce znárodnit svůj finančně značně problémový jaderný gigant Electricite de France SA. Chce mu tak pomoci překonat stávající evropskou energetickou krizi.

„Klimatická nouze vyžaduje silná, radikální rozhodnutí. Potřebujeme mít plnou kontrolu nad výrobou a naší energetickou budoucností.  Musíme zajistit naši suverenitu tváří v tvář důsledkům války a kolosálním výzvám, které nás čekají,“ řekla premiérka Elisabeth Borneová během svého středečního projevu v parlamentu v Paříži.  "Proto dnes potvrzuji záměr státu držet 100 % kapitálu EDF."

Borneová neuvedla konkrétní podrobnosti o znárodnění společnosti EDF, která je v současnosti z 84 % vlastněna státem.  Prezident Emmanuel Macron během své březnové kampaně za znovuzvolení navíc uvedl, že část společnosti by měla být znárodněna, aby se posílila francouzská energetická nezávislost.

Akcie EDF po oznámení Borneové vyskočily vzhůru a v Paříži dokonce vzrostly až o 10 %.

EDF se v posledních letech potýká s různými problémy jako je například stárnoucí flotila reaktorů a překračování nákladů při výstavbě nových. Její problémy zhoršuje také vládní cenový strop a samozřejmě i ruská invaze na Ukrajinu.

Tento plán signalizuje, že evropské vlády obecně mohou být stále více nuceny chránit své energetické společnosti před zmatky, které vyvolala ruská válka. Znárodnění EDF by bylo do značné míry konsensuálním krokem ve francouzské politice, který pravděpodobně povede k oslabení dolní komory kolem Macrona. Ten minulý měsíc ve volbách ztratil naprostou většinu.

Macron na začátku tohoto roku uvedl, že EDF bude potřebovat rozsáhlou reorganizaci a desítky miliard eur veřejného financování. Potřebuje je, aby mohla postavit 6 až 14 nových jaderných elektráren do roku 2050. Nové elektrárny, spolu s řadou nových projektů větrné a solární energie, jsou součástí francouzského plánu být do roku 2050 uhlíkově neutrální. Patří sem i velmi ambiciózní cíle v oblasti energetických úspor.

Macron požádal evropskou komisi, aby zvážila přepracování evropského trhu s elektřinou. Jde mu hlavně o to, aby byl trh méně závislý na rostoucích cenách plynu. Výkonná složka EU však ještě nepřišla s řešením. Španělsko a Portugalsko mezitím dostaly zelenou k dočasnému omezení cen.

"Francie se také musí připravit na všechny scénáře týkající se dodávek plynu z Ruska, i na ty nejtvrdší," řekla Borneová. “Všichni budou muset jednat."


 

Zdroje: bloomberg.com; cnbc.com; unsplash

Nejnovější články