Autor: Radka Guzi

General Motors založí nový podnik na výrobu klíčových materiálů pro elektromobily

Společnost General Motors a Posco Chemical oznamují, že začínají spolupracovat na společné investici na nový závod pro výrobu doplňků do elektromobilů.

Společnost General Motors oznámila, že podepsala nezávazný termínový list k vytvoření společného podniku s Pocso Chemical se sídlem v Jižní Koreji. Společnosti plánují v roce 2024 otevřít nové severoamerické zařízení na zpracování kritických bateriových materiálů známé jako Cathode Active Material.

Nová investice a vliv na akcie General Motors

General Motors a další výrobci automobilů se snaží získat nové zdroje a pobřežní dodavatelské řetězce pro baterie elektrických vozidel. Tím se snaží snížit náklady a rizika spojená s narušením dodavatelského řetězce.

Detroitská automobilka očekává, že brzy také podepíše definitivní dohody s Posco Chemical a vše dostane komplexní rámec celé spolupráce.

Akcie General Motors během středečního ranního obchodování vzrostly o 4 % na zhruba 60,30 USD za akcii.

Nový závod

Společnosti plánují otevřít nový závod v Severní Americe v roce 2024. Společnost General Motors uvedla, že závod bude zpracovávat kritické bateriové materiály známé jako Cathode Active Material nebo CAM pro elektrická vozidla GM.

Podle automobilky CAM představuje asi 40 % nákladů na bateriový článek. Nové baterie GM používají katody vyrobené z niklu, kobaltu a dalších materiálů.

Bidenova administrativa také naléhala na společnosti, aby přivedly práci do USA po pokračujícím celosvětovém nedostatku polovodičových čipů, dodávaných hlavně z Asie, což způsobuje masivní odstávky továren.

Automobilka před podpisem definitivní dohody odmítla zveřejnit konkrétní podrobnosti, jako jsou náklady nebo umístění plánovaného závodu, který bude dodávat materiály do ohlášených závodů na výrobu baterií pro General Motors v Severní Americe.

Výkonný víceprezident pro globální vývoj produktů, nákup a dodavatelský řetězec Doug L. Parks uvedl, že se bude jednat pro General Motors a Posco o velmi významnou investici.

Výhledy

Z nedávného průzkumu spolčenosti KMPG vyplývá, že do roku 2030 by měli automobilky v USA prodávat přes 50 % elektrických automobilů. Dle daných skutečností je evidentní, že společnost General Motors jde cestě elektromobilů vstříc. Taktéž krok plánované investice se pozitivně projevil na ceně akcií společnosti.

Dle posledních zpráv je zřejmé, že budoucnost automobilového průmyslu nejen v USA patří elektromobilům. Zbývá sice ještě vyřešit několik otázek ohledně nových vozů, jako například dobíjení, ale i konkurenční cena vozu akceptovatelná spotřebiteli.

 

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články