Generální ředitel Volkswagenu říká, že výhled pro elektromobily je "velmi dobrý"

Generální ředitel německého automobilového gigantu Volkswagen se ve čtvrtek snažil uklidnit obavy o prodej elektromobilů a dodávky polovodičů a předpověděl, že dodací lhůty pro elektromobily se v průběhu roku zkrátí.

Generální ředitel německého automobilového gigantu Volkswagen se ve čtvrtek snažil uklidnit obavy o prodej elektromobilů a dodávky polovodičů a předpověděl, že dodací lhůty pro elektromobily se v průběhu roku zkrátí.

"Vyhlídky jsou velmi dobré, v Asii máme velmi dobrý příjem zakázek," řekl Herbert Diess ve čtvrtek Annette Weisbachové z CNBC.

Omezení dodavatelského řetězce - včetně těch, která se týkají polovodičů - se v poslední době ukázala být pro výrobce automobilů velkou výzvou.

"Snažíme se udržet krátké dodací lhůty," řekl Diess, "ale v současné době máme zhruba roční dodací lhůtu, takže navyšujeme výrobu... nyní začíná vyrábět pět montážních závodů."

Akcie Volkswagenu se během odpoledních obchodů v Londýně obchodovaly o 5 % výše. Cena akcií kótovaných ve Frankfurtu od začátku roku klesla o více než 28 %.

"V druhé polovině roku dojde k nárůstu výroby, abychom mohli skutečně zkrátit dodací lhůty našich elektromobilů," dodal. "V Evropě a také ve Spojených státech je vysoká poptávka."

Diess poznamenal, že polovodiče stále představují úzké místo, ale uvedl, že se to pravděpodobně brzy změní. "V příštích týdnech dojde ke zmírnění," řekl.

Diess se vyjádřil ve stejný den, kdy jeho společnost zahájila výstavbu továrny na výrobu baterií v německém Salzgitteru a založila společnost PowerCo. V prohlášení uvedl, že PowerCo bude "zodpovědná za globální aktivity skupiny Volkswagen v oblasti baterií".

Dodal, že v období do roku 2030 bude společnost PowerCo "společně s partnery investovat více než 20 miliard eur (20,4 miliardy USD) do rozvoje této oblasti podnikání, generovat roční tržby přesahující 20 miliard eur a zaměstnávat až 20 000 lidí jen v Evropě."

VW tvrdí, že do roku 2030 chce, aby alespoň 70 % jeho evropských tržeb pocházelo z elektromobilů. V Číně a Severní Americe je jeho cílem dosáhnout alespoň 50 % příjmů z elektromobilů.

Začátkem letošního roku VW oznámil plány na obnovení ikonické značky Scout jako plně elektrického pick-upu a "robustního" SUV, jehož prototypy mají být odhaleny v roce 2023 a výroba má být zahájena v roce 2026.

Společnost se také soustředí na vývoj vozidel, jako je plně elektrický ID Buzz, který je inspirován dodávkou T1 Microbus nebo "hippie".

Zaměření koncernu VW na elektromobily je na hony vzdálené skandálu "dieselgate", který jím otřásl v roce 2010.

V současnosti se díky svým plánům na elektrifikaci dostává do přímé konkurence s dlouholetými výrobci automobilů, jako jsou GM a Ford, i s relativně novými výrobci, jako je Tesla Elona Muska.

Diess se vyjadřuje o vyhlídkách své společnosti, pokud jde o konkurenci společnosti Tesla, optimisticky.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články