George Soros říká, že ruské zásobníky plynu jsou téměř plné - a Evropa by měla zachovat chladnou hlavu

Podle miliardáře George Sorose není vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina "tak silná, jak předstírá", a Evropa na něj má páky.

Podle miliardáře George Sorose není vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina "tak silná, jak předstírá", a Evropa na něj má páky.

V dopise italskému premiérovi Mariovi Draghimu Soros uvedl, že Putin "zjevně vydírá Evropu" tím, že hrozí zastavením dodávek plynu.

"To se mu povedlo v minulé sezóně. Místo toho, aby dodával plyn do Evropy, uložil ho do zásobníků. Tím vytvořil nedostatek, zvýšil ceny a vydělal spoustu peněz, ale jeho vyjednávací pozice není tak silná, jak předstírá," napsal v pondělí Soros.

Rusko nedávno přerušilo dodávky plynu do Finska s tím, že země za něj neplatí v rublech. Tento krok přišel poté, co Helsinky oznámily svůj záměr vstoupit do NATO - obranné aliance, proti níž se Putin staví.

Před několika týdny zastavilo dodávky ruského plynu také Bulharsko a Polsko. Po ruské invazi na Ukrajinu Moskva oznámila, že "nepřátelské" země budou muset za ruský plyn platit v rublech - což je politika, která Kremlu umožňuje podporovat vlastní měnu.

Soros však vzkazuje, že i evropské země mají na Putina páky.

EU, kterou tvoří 27 zemí, odebírá přibližně 40 % zemního plynu z Ruska, takže je obtížné, aby blok přestal nakupovat zemní plyn ze dne na den.

Podle Sorose je však EU velmi důležitým trhem i pro Kreml a Putin potřebuje příjmy z plynu k podpoře své ekonomiky.

"Odhaduje se, že ruská skladovací kapacita bude naplněna do července. Evropa je jeho jediným trhem. Pokud nebude dodávat do Evropy, musí uzavřít vrty na Sibiři, odkud plyn pochází. Jde přibližně o 12 000 vrtů. Jejich uzavření trvá dlouho, a jakmile jsou jednou uzavřeny, je obtížné je znovu otevřít kvůli stáří zařízení," uvedl Soros v dopise.

Leon Izbicki, spolupracovník společnosti Energy Aspects, souhlasí s tím, že ruské zásobníky plynu jsou téměř plné.

"Rusko vstoupilo do loňské zimy s rekordně vysokými zásobami ve výši přibližně 72,6 miliardy metrů krychlových a pro zimu 2022 si klade za cíl ještě vyšší podzemní zásoby ve výši 72,7 miliardy metrů krychlových," dodal Izbicki prostřednictvím e-mailu. "I když nemáme přehled o ruských podzemních zásobách, zdá se pravděpodobné, že by Rusko mohlo tohoto cíle dosáhnout již letos v létě."

Dodal, že Rusko nemá dostatečně flexibilní zásobníky plynu a kvůli chybějící infrastruktuře plynovodů nemá prostředky na to, aby plyn z Evropy přesměrovalo například do Asie.

Evropské země se mezitím od invaze na Ukrajinu snaží najít alternativu k ruskému plynu. EU a Spojené státy například v březnu podepsaly dohodu, která má zajistit, že region bude letos dostávat nejméně o 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu více.

To spolu s nedávným snížením dodávek do Polska, Bulharska a Finska - a mezinárodními sankcemi - znamená, že Rusko již nevyhnutelně prodává do Evropy méně plynu.

"Očekáváme, že v letošním roce budou toky plynu do Evropy činit přibližně 98 miliard metrů krychlových ve srovnání s loňskými 141 miliardami metrů krychlových," uvedl Izbicki.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články