Globální trh je otřesen obavami z účinnosti vakcíny proti nové variantě omikron

Globální trh byl znovu otřesen obavami, že by nová omikronová varianta Covidu-19 mohla být potenciálně imunní vůči vakcínám. Generální ředitel společnosti Moderna Stephane Bancel v pondělí sdělil, že dle jeho předpokladu budou vakcíny méně účinné proti novému kmeni.

Globální trh byl znovu otřesen obavami, že by nová omikronová varianta Covidu-19 mohla být potenciálně imunní vůči vakcínám.

Ačkoli zdravotnické úřady uvedly, že bude trvat několik týdnů, než získají úplný obrázek o tom, jak mutace omicronu ovlivňují jeho reakci na stávající vakcíny, tak generální ředitel společnosti Moderna Stephane Bancel v pondělí sdělil Financial Times, že dle jeho předpokladu budou vakcíny méně účinné proti novému kmeni. Bancel také oznámil, že vývoj a expedice vakcíny, která se specificky zaměřuje na omikronové varianty, může trvat celé měsíce.

Akcie v asijsko-pacifické oblasti během úterního obchodování klesly, vedené poklesem o 2,4 % u jihokorejského Kospi a o 1,9 % u hongkongského indexu Hang Seng. Japonský Nikkei 225 klesl o 1,6 %.

Evropské akcie znovu klesly při úterním otevření burzy, vymazaly své pondělní zisky poté, co se trh pokusil zahájit oživení po pátečním prudkém globálním výprodeji. Panevropský index Stoxx 600 v polovině dopoledne klesl o 1,6 %.

Ve Spojených státech byly futures na Dow na začátku obchodu před uvedením na trh nižší o více než 550 bodů, protože stejně i tu obavy o účinnosti vakcín zvrátily vzestup sentimentu po prohlášení prezidenta Joe Bidena. Americký prezident také prohlásil, že ekonomická omezení a další cestovní omezení jsou v současné době mimo mísu.

Co se týče kryptoprostoru bitcoin klesl o 2,75 % na 56 520 USD.  Ceny ropy také ustoupily, přičemž mezinárodní referenční ropa Brent klesla o 3,2 % na 71,12 USD za barel a americká ropa klesla o 2,8 % na 67,97 USD za barel.

Charalambos Pissouros, vedoucí výzkumu v JFD Bank, uvedl: ”dosavadní kroky tohoto týdne dokazují, jak citliví jsou účastníci trhu na titulky omikronů.”

„Věříme, že toto bude hlavní téma ještě nějakou dobu.  S ohledem na to se velmi zdráháme říci, že obavy trhu se zmenšily a že včerejší oživení je začátkem dlouhotrvajícího oživení. Jakýkoli nový negativní titulek má vysokou šanci, že povede k další části masivního prodeje,“ řekl Pissouros.

Různí ekonomičtí analytici společně varovali, že volatilita může být v nadcházejících týdnech  velmi hojná. Naléhají na investory, aby zůstali v kurzu a zaměřili se na nezměněné dlouhodobé fundamenty.
 

Zdroje: cnbc.com; freepik

Nejnovější články