Autor: Adam Spáčil

GM a Honda vyvíjejí cenově dostupné elektromobily s cenou nižší než 30 000 dolarů

DETROIT - Společnosti General Motors a Honda Motor vyvinou řadu cenově dostupných elektromobilů založených na nové globální architektuře.

DETROIT - Společnosti General Motors a Honda Motor vyvinou řadu cenově dostupných elektromobilů založených na nové globální architektuře.

Projekt bude využívat novou generaci baterií Ultium společnosti GM. Podle představitelů se očekává, že díky tomuto spojení se budou od roku 2027 vyrábět miliony levnějších elektromobilů, včetně populárních kompaktních crossoverů.

"GM a Honda budou sdílet naše nejlepší technologie, design a výrobní strategie, aby mohly dodávat cenově dostupné a žádané elektromobily v celosvětovém měřítku, včetně našich klíčových trhů v Severní Americe, Jižní Americe a Číně," uvedla v prohlášení generální ředitelka a předsedkyně představenstva GM Mary Barra.

Cenově dostupnější elektromobily mají zásadní význam pro masové rozšíření nových technologií. Ačkoli popularita elektromobilů roste, jejich cena je určena převážně pro luxusní zákazníky. Očekává se, že cena vozidel vyvinutých GM-Hondou bude nižší než 30 000 dolarů, řekl novinářům během úterního ranního telefonátu Ken Morris, výkonný viceprezident GM pro elektrické, autonomní a palivové články.

Představitelé společnosti odmítli zveřejnit finanční podmínky nového partnerství, jehož výsledkem budou vozidla pro značky Honda i GM.

Automobilky rovněž uvedly, že budou diskutovat o budoucích "možnostech spolupráce v oblasti baterií pro elektromobily, aby se dále snížily náklady na elektrifikaci, zlepšil výkon a zvýšila udržitelnost budoucích vozidel".

Obě automobilky pracují na vývoji nové generace baterií, včetně polovodičových baterií. Polovodičové baterie mohou být lehčí, mít větší hustotu energie a zajistit větší dojezd při nižších nákladech než dnešní elektromobily s lithium-iontovými bateriemi.

"Honda a GM budou stavět na naší úspěšné technologické spolupráci, která pomůže dosáhnout výrazného rozšíření prodeje elektromobilů," uvedl v prohlášení Toshihiro Mibe, prezident a generální ředitel společnosti Honda.

Společnost GM plánuje, že do roku 2025 bude schopna vyrobit a prodat přibližně 2 miliony elektromobilů po celém světě. Honda, lídr v oblasti úsporných vozidel, se doposud zaměřovala převážně na hybridní vozidla, ale nyní se snaží nabízet více plně elektrických modelů.

Nové partnerství prohlubuje vazby mezi oběma společnostmi v oblasti plně elektrických a autonomních vozidel. Honda již dříve investovala 750 milionů dolarů do Cruise, jednotky GM pro výrobu autonomních vozidel, kterou většinově vlastní, a GM vyrobila pro Hondu dva elektromobily pro modelový rok 2024. Společnosti rovněž spolupracovaly na bateriových modulech a vozidlech s palivovými články.

Rick Schostek, výkonný viceprezident společnosti Honda pro firemní operace, řekl novinářům, že Honda stále plánuje vyvinout vlastní technologii pro elektromobily a začít vyrábět vlastní elektromobily poté, co se v roce 2024 začnou prodávat dva elektromobily vyrobené společností GM.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články