Autor: Petr Jůn

Google rozšiřuje své londýnské realitní impérium nákupem kanceláří za 1 miliardu dolarů

Společnost Google koupila v Londýně pestré kancelářské prostory za 1 miliardu dolarů, zatímco čeká na dokončení stavebních prací na svém velmi zpožděném sídle ve Velké Británii.

Společnost Google koupila v Londýně pestré kancelářské prostory za 1 miliardu dolarů, zatímco čeká na dokončení stavebních prací na svém velmi zpožděném sídle ve Velké Británii.

Internetový gigant v pátek oznámil, že získal celou budovu Central St. Giles v londýnské čtvrti West End, kde již obývá několik pater.

"Naše investice do této pozoruhodné budovy navržené Renzem Piánem představuje naši trvalou důvěru v kancelář jako místo pro osobní spolupráci a spojení," uvedl na blogu Ronan Harris, viceprezident a výkonný ředitel společnosti Google pro Velkou Británii a Irsko.

Podle Harrise plánuje Google v příštích několika letech kancelář zrekonstruovat a dodává, že zde budou prostory pro spolupráci, týmové pody a kryté venkovní pracovní prostory.

Firma se sídlem v Mountain View zaměstnává ve Velké Británii 6 400 zaměstnanců a společnost se zavázala, že v příštích letech vytvoří ve Velké Británii dostatek kancelářských prostor pro 10 000 zaměstnanců. Její hlavní centrum se nachází v nedávno gentrifikované čtvrti King's Cross na severním okraji centra města, kde získala několik kanceláří.

Její nové sídlo ve Velké Británii, které se nachází na pozemku za vlakovým nádražím King's Cross, je však stále ve výstavbě. Jedenáctipatrový "groundcraper" navrhly prestižní ateliéry Heatherwick Studios a Bjarke Ingels Group. Plány počítají s 25metrovým plaveckým bazénem, 200metrovou běžeckou stezkou na střeše a velkou sportovní halou s výhledem na Londýn. Až bude dokončena, pojme až 4 000 zaměstnanců Googlu.

Výstavba však má několikaleté zpoždění. Google původně doufal, že se v budově usídlí do roku 2016, ale řada komplikací posunula termín nastěhování o několik let. Původní plány za 1 miliardu liber (1,2 miliardy Kč), které vypracovala společnost Allford Hall Monaghan Morris, údajně spoluzakladatel Googlu Larry Page zrušil, protože byly "příliš nudné".

Zdroj obeznámený se stavbou, který si nepřál být jmenován kvůli citlivé povaze projektu, řekl loni v dubnu, že Google chce být v budově v letech 2023/2024, což znamená zpoždění téměř o deset let.

Další budovy Googlu ve čtvrti King's Cross jsou v různých fázích dokončení. Google nakonec očekává, že v této oblasti zaměstná přibližně 7 000 lidí.

Jinde se zpožděním čelí také laboratoř umělé inteligence DeepMind, kterou vlastní společnost Alphabet, a to v nové jedenáctipatrové budově ve stejné oblasti. Společnost DeepMind se měla do budovy, která se může pochlubit knihovnou, přednáškovým sálem a střešní zahradou, nastěhovat již v loňském roce, ale stavební práce stále nejsou dokončeny.

Mezitím se Apple chystá přestěhovat 1 400 zaměstnanců z několika kanceláří Applu v Londýně do nových prostor o rozloze 500 000 čtverečních stop, které zaberou šest pater bývalé uhelné elektrárny Battersea (vyobrazené na obalu alba "Animals" skupiny Pink Floyd).

Velká Británie je jedním z největších působišť amerických technologických gigantů. Meta, Twitter a Amazon si v posledních letech v Londýně pořídily nablýskané několikapatrové budovy, aby v nich mohly ubytovat své rostoucí armády.

Koronavirus zastavil mnoho stavebních projektů po celém světě a honosná sídla firem ze Silicon Valley nejsou výjimkou. Když se ve Velké Británii zpřísnila omezení, mnoho stavebních společností dočasně uzavřelo staveniště a propustilo zaměstnance.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články