Autor: Petr Jůn

Historie trhu říká, že není zapotřebí panikařit

Je velký rozdíl být obchodníkem a investorem. Zvláště v době volatility způsobené například novou variantou koronaviru.

Je velký rozdíl být obchodníkem a investorem. Zvláště v době volatility způsobené například novou variantou koronaviru. Příkladem budiž uplynulý týden, kdy se investoři na akciových trzích přesvědčili, jak je složité načasovat další pohyb trhu. Index Dow Jones Industrial Average se po propadu o 900 bodů z 26. listopadu stal terčem mnoha kupců, kteří ale objevili známky slabosti. V úterý se akcie propadly, ve středu opět prudce vzrostly, načež ve čtvrtek měly svůj velký den. Obchodní týden ovšem uzavřely další ztrátou.

 

K takové volatilitě pomáhají nejasnosti ohledně omikronové varianty koronaviru a zároveň vystoupení předsedy Fedu, který překvapil trh prohlášením, že inflace by již neměla být označována za "přechodnou". Trhy ovládla červená barva, ale historie indexu volatility VIX naznačuje, že trpěliví investoři by neměli panikařit. "Černý pátek" 26. listopadu, kdy index volatility VIX vzrostl o 54 %, patřil mezi pět největších jednodenních pohybů volatility za posledních třicet let. Od roku 1990 proběhlo 19 obchodních seancí, během nichž index VIX vyskočil o 40 % nebo více. V 18 z těchto 19 případů, tedy v 95 % případů, byl index S&P 500 o rok později vyšší a zisky byly vysoké - v průměru 20 %. Příkladem je americký trh, který i po nedávném propadu letos stále vzrostl o více než 20 %.

 

Důležitějším údajem je však dlouhodobější trend v historii VIXu: v 19 největších skocích VIXu za posledních třicet let neexistuje žádný případ, po kterém by akcie o měsíc, tři měsíce, šest měsíců a rok později nebyly většinou v plusu. O měsíc později byly akcie v průměru jen o 1 % vyšší, ale v 70 % případů byly kladné, a tato čísla se s časem zlepšují. „Volatilita bude ještě nějaký čas hlavním tématem, než se vrátí dominantní trend. Vítězem bude ekonomika, která bude nadále expandovat a podporovat další růst akcií“ řekl Keith Lerner, šéfa investic společnosti Truist. "Pokud se vrátíme k pandemickému minimu, kdy došlo k prudkému pohybu dolů, nastane opět bitva mezi chamtivostí a strachem. Obecně jsme však v posledních 5 až 10 letech byli svědky spíše trhů, které přišly dolů a vrátily se zpět, jako by se nic nestalo," dodal.

 

Zároveň se podle Lernera v současném případě jedná spíše o přetahovanou, dokud neprosákne více zpráv a trh nebude schopen tuto novou variantu lépe posoudit. To nic nemění na jeho názoru, že investoři budou spíše odměněni tím, že budou sedět v klidu, než že budou vyčkávat na trhu. V éře "strachu z promeškání" je to lekce, kterou si mnozí investoři odnesli z jara 2020, nejrychlejšího býčího trhu v historii podle růstu cen indexu S&P 500. "Pro lidi, kteří tehdy promeškali, je to připomínka toho, že se příliš rychle stávají příliš negativními," řekl Lerner. "I kdybyste měli všechny zprávy o pandemii, bylo by lepší zůstat na trhu. V době, kdy jsme měli jasno, se trh pohnul," dodal.

 

Federální rezervní systém se nechal slyšet, že jedním z poučení z éry Covidu je, že ekonomika se během každé další vlny lépe přizpůsobovala pandemiím. Akciový trh byl krátce před 26. listopadem na rekordní úrovni, a když trhy sestoupí z nových maxim, měli by se podle historie investoři připravit na další pokles v příštích jednom až třech měsících. Pandemie může tuto volatilitu zvýšit, protože věda je typem nejistoty, kterou trh není zvyklý analyzovat. Trh má však nyní k dispozici příručku Covid 2020, ze které se může poučit.

 

Zdroje: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články