Hlavní ekonom ECB vidí oboustranné riziko spirálovitého růstu inflace a zpomalení ekonomiky

Hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane uvedl, že frankfurtská instituce bude muset v nadcházejících měsících zůstat ostražitá, neboť vedle rizika zpomalení spotřebitelského růstu v regionu hrozí i další nárůst inflace.

Hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane uvedl, že frankfurtská instituce bude muset v nadcházejících měsících zůstat ostražitá, neboť vedle rizika zpomalení spotřebitelského růstu v regionu hrozí i další nárůst inflace.

"Vzhledem k nejistotě musíme řídit obě rizika," řekl Lane, který je zároveň členem Rady guvernérů banky, v úterý na Sintra Forum ECB v Portugalsku.

"Na jedné straně by tu mohly být síly, které udrží inflaci déle vyšší, než se očekávalo. Na druhé straně tu máme riziko zpomalení ekonomiky, které by inflační tlak snížilo," dodal.

"Jde tedy do značné míry o to mít jasnou vizi pro několik příštích setkání, orientovat se na odklon od velmi nízkých sazeb, které jsme měli po několik let, ale také plně respektovat důležitost závislosti na datech. A zachovat si možnost reagovat na to, co uvidíme, v následujících měsících."

Všechny oči se upírají k ECB, kterou příští měsíc čeká rozhodující zasedání. Centrální banka uvedla, že poprvé po 11 letech zvýší úrokové sazby, ale investory spíše zajímá, co ECB dělá pro řešení rizik roztříštěnosti v regionu.

Centrální banka eurozóny uspořádala začátkem měsíce mimořádné zasedání, protože náklady na půjčky tzv. periferních evropských zemí prudce vzrostly. ECB uvedla, že bude vyvíjet nový nástroj k řešení těchto rizik - trhy však zůstaly v nejistotě, kdy bude tento nástroj zaveden a jak daleko bude sahat.

Tyto rozhovory probíhají v době, kdy panují všeobecné obavy o ekonomiku eurozóny. Inflace je vysoká a výhled růstu se zhoršuje.

"Lze skutečně zvýšit úrokové sazby do recese, i když je inflace vysoká? To by bylo neobvyklé," uvedl v úterý pro CNBC Erik Nielsen, globální hlavní ekonom UniCredit.

ECB počátkem června potvrdila svůj záměr zvýšit sazby příští měsíc a poté znovu po létě. Tím by se depozitní sazba ECB pravděpodobně dostala zpět ze záporného pásma a znamenalo by to pro centrální banku, která od roku 2014 drží sazby pod nulou, obrovský okamžik.

Vyvstávají však otázky, zda Lagardeová s ohledem na zhoršující se vyhlídky růstu v regionu přistoupí k několikanásobnému zvýšení sazeb.

ECB v červnu předpověděla pro letošní rok tempo růstu HDP v eurozóně ve výši 2,8 %, ale ekonomové začínají hovořit o možnosti recese na konci roku v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a jejím dopadem na globální ekonomiku.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články