Autor: Filip Kejval

Joe Biden v pátek smetl ze stolu "super špatný pocit" Elona Muska

Prezident Joe Biden v pátek smetl ze stolu "super špatný pocit" generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska ohledně americké ekonomiky a zároveň pochválil některé Muskovy konkurenty za rozšíření investic do elektromobilů.

Prezident Joe Biden v pátek smetl ze stolu "super špatný pocit" generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska ohledně americké ekonomiky a zároveň pochválil některé Muskovy konkurenty za rozšíření investic do elektromobilů.

Biden se poté opovržlivě obul do Muska, který je častým kritikem jeho administrativy. "Hodně štěstí při cestě na Měsíc," řekl Biden na adresu zakladatele SpaceX.

Prezident byl na Muska dotázán po svém projevu v Delaware, v němž vychvaloval solidní zprávu o zaměstnanosti zveřejněnou v pátek. Ministerstvo práce zjistilo, že americká ekonomika v květnu vytvořila 390 000 pracovních míst, což je lepší údaj, než se očekávalo, zatímco míra nezaměstnanosti se udržela na nízké úrovni 3,6 %.

Musk mezitím ve čtvrtek v e-mailu sdělil vedoucím pracovníkům, že má "velmi špatný pocit" z ekonomiky a že bude muset zrušit 10 % pracovních míst ve společnosti Tesla, jak uvádí agentura Reuters. Akcie společnosti Tesla v pátek klesly.

Na otázku ohledně Muskových pocitů Biden pochválil Ford a Stellantis.

"Zatímco Elon Musk o tom mluví, Ford ohromně zvyšuje své investice," řekl Biden a vytáhl z kapsy saka poznámkový lístek.

"Myslím, že Ford zvyšuje investice do výroby nových elektromobilů, 6 000 nových zaměstnanců, podotýkám odborářů, na Středozápadě," řekl a dodal, že "bývalý koncern Chrysler, Stellantis, také investuje do elektromobilů."

Biden rovněž upozornil na plány společnosti Intel vytvořit v rámci investice v Ohiu 20 000 nových pracovních míst.

"Takže, víte, hodně štěstí při jeho cestě na Měsíc," řekl Biden a mávl rukou.

Musk na žádost o komentář okamžitě nereagoval. Během několika minut po Bidenově poznámce však Musk na Twitteru napsal "Díky, pane prezidente!" spolu s tiskovou zprávou NASA z dubna 2021, v níž se oznamuje, že Muskova společnost SpaceX, která se zabývá raketovou dopravou, byla vybrána pro přistání dalších Američanů na Měsíci.

Musk, jeden z nejbohatších lidí na světě, je uprostřed dohody o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů. V poslední době začal sdílet více politicky zabarvených tweetů, včetně jedné zprávy z minulého měsíce, v níž peskoval demokraty a slíbil, že bude volit republikány.

Prezidentovo shazování bylo posledním bodem roztržky s Muskem, který otevřeně kritizuje Bílý dům i samotného Bidena.

V březnu se Musk rozčílil poté, co Biden ve svém projevu o stavu Unie vyzdvihl snahy společností Ford a General Motors o výrobu elektrických vozidel a nezmínil Teslu.

"Nikdo se na Zprávu o stavu Unie nedívá," uvedl Musk v e-mailu pro CNBC.

O dva měsíce později Musk označil Bidenovu administrativu za neefektivní a prohlásil, že "skutečným prezidentem je ten, kdo ovládá [Bidenův] teleprompter".

Bidenův mluvčí odpověděl: "Nepřekvapuje nás, že miliardář, který je proti zaměstnancům, hledá jakoukoli příležitost, jak se dostat na kobylku prezidentovi, který je nejvíce nakloněn odborům a zaměstnancům v novodobé historii."

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články