Autor: Adam Spáčil

Ignorování těchto klíčových finančních pravidel po třicítce vám může v budoucnu způsobit finanční problémy

Pochopit, jak rozumně hospodařit s penězi, vyžaduje spoustu času a disciplíny. Není to něco, co by se dalo zvládnout ze dne na den - někteří lidé prožijí celý život, aniž by se naučili hospodařit s penězi.

Pochopit, jak rozumně hospodařit s penězi, vyžaduje spoustu času a disciplíny. Není to něco, co by se dalo zvládnout ze dne na den - někteří lidé prožijí celý život, aniž by se naučili hospodařit s penězi.

I když se po třicítce můžete cítit stále mladí a neporazitelní, pravdou je, že jste zhruba v polovině cesty do důchodu. Čím dříve se naučíte sestavovat rozpočet, tím lépe na tom vaše finance budou z dlouhodobého hlediska.

Níže jsou uvedeny nejdůležitější finanční lekce, které budete potřebovat po třicítce.

1. Dodržujte rozpočet

Většina dvacetiletých si pohrává s myšlenkou sestavování rozpočtu nebo používá nějakou aplikaci pro sledování svých financí.

Jen málokdo je však schopen dodržet rozpočet. Jakmile překročíte třicítku, je čas začít rozdělovat, na co půjde každý vydělaný dolar.

Celkovým cílem sestavování rozpočtu je vědět, kam vaše peníze směřují, abyste mohli činit správná rozhodnutí.

Mějte na paměti, že vynaložené peníze se časem sčítají. Je v pořádku utrácet peníze za zábavné nákupy nebo výlety, pokud jsou v souladu s vaším rozpočtem a vašimi spořicími cíli.

2. Nechte si 10-20 % z toho, co vyděláte, na spoření.

To je další rada, kterou byste měli mít na paměti, když je vám 30 let, a kterou doporučuje naprostá většina finančních plánovačů.

Když vám každý měsíc přijde výplata, měli byste vědět, kolik je třeba vynaložit na fixní výdaje, variabilní výdaje a nakonec na úspory.

Vždy je vhodné odkládat si stranou 20 % peněz, které vám každý měsíc přijdou na běžný účet. Pokud jsou vaše příjmy nízké, odkládejte si raději 10 %.

3. Buďte realističtí ohledně svých finančních cílů

Posaďte se a skutečně si promyslete své finanční cíle. Představte si, v jakém věku byste jich chtěli dosáhnout. Napište si je a vymyslete, jak je uskutečnit.

Je pravděpodobnější, že svých cílů dosáhnete, pokud si je zapíšete a vytvoříte plán.

Pokud například chcete jet na dovolenou do Itálie, přestaňte snít a vytvořte si herní plán. Udělejte si průzkum a zjistěte, kolik vás dovolená bude stát, a pak si spočítejte, kolik peněz budete muset každý měsíc ušetřit.

Pokud budete správně plánovat a šetřit, může se vaše vysněná dovolená stát skutečností už za rok nebo za dva.

4. Zjistěte, jak jste na tom s dluhy

Mnoho lidí se po třicítce začne na své dluhy dívat skrz prsty. Pro ty, kteří mají osobní půjčky, hypotéky nebo dluhy z kreditních karet, se splácení dluhů stává běžným životem. Možná dokonce považujete dluhy za normální.

Pravdou je, že nemusíte celý život splácet dluhy. Zhodnoťte, jak velký máte dluh nad rámec hypotéky, a vytvořte si rozpočet, který vám pomůže vyhnout se dalšímu zadlužování.

Existuje mnoho metod, jak se zbavit dluhů, ale efekt sněhové koule je oblíbený pro udržení motivace. Sepište všechny své dluhy od nejmenšího po největší, bez ohledu na úrokovou sazbu. Splácejte minimální splátky všech dluhů kromě těch nejmenších.

Splacení dluhů bude mít významný dopad na vaše osobní finance. Umožní to, aby se váš rozpočet více rozprostřel a abyste mohli přidat ke svým úsporám.

5. Založte fond pro případ nouze

Pokud nemáte pohotovostní fond, je pravděpodobnější, že při úhradě neplánovaných výdajů použijete své úspory nebo se budete spoléhat na kreditní karty.

Udělejte si plán, abyste měli dostatečnou výši kapitálu pro případ nepředvídaných událostí.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články