Autor: Adam Spáčil

Inflace a jak se proti ní chránit?

Inflace působí na nás všechny. Jak inflace ovlivňuje naše peníze a jak se proti ní chránit.

Obrázek: unsplash.com

Co je to inflace?

Mnozí z vás jistě pojem inflace už někdy slyšeli. Je to nepochybně další důvod, proč je dobré investovat a nenechat tohoto nebezpečného tvora požírat vaše peníze, které jak je velice pravděpodobné máte uschované na účtu a doufáte, že se jednou probudíte, vyberete účet a budete mít plné kapsy na rozhazování. V případě, že máte skvělé zaměstnání a budete vydělávat tolik peněz, že jednoho dne se probudíte a uvědomíte si, že už nikdy nemusíte pracovat, tak si myslíte, že pojem inflace je pro vás bezcenný. To je omyl. Proč nechat zloděje krmit vašimi penězi? Nebylo by lepší, je radši investovat a chránit se před tímto zlodějem? Samozřejmě, že ano.

Inflace je oslabení hodnoty, takzvané kupní síly měny vůči zboží a službám, tedy cenový růst hladiny průměrné cenové hodnoty ekonomiky. Jednoduchý příklad. Co jste si před pár lety koupili za 10Kč, bude nyní stát 20Kč. Posun ceny záleží na míře inflace. Opakem je, pokud cena klesá, hovoříme tudíž o deflaci, která se ukazuje spíše výjimečně, při nějaké ekonomické recesi.

Příčiny inflace.

Poptávková Inflace

Je způsobena pozitivním poptávkovým růstem. Jedná se o růst vládních výdajů, růst investičních výdajů firem, růst spotřebních výdajů domácností, zvýšení čistého exportu, nebo zvýšení peněžní zásoby ze strany centrální banky.

Nabídková inflace

Říka se jí také nákladová. Co znamená růst nákladů? Jedná se například o zvýšení nominálních mezd nebo růst světových cen surovin.

Setrvačná inflace

Zaměstnanci při kolektivním vyjednávání o mzdách očekávají určitou míru inflace, banky při stanovování výše úroků z úvěrů očekávají určitou míru inflace, také firmy při stanovování cen svých výrobků vycházejí z očekávaného nárůstu cen surovin.

Jaká byla inflace v posledních letech?

Průměrný růst inflace byl u nás za posledních 10 let 1,54% ročně a v roce 2019 2,8%. Pokud byste vlastnili v roce 2000 1 milion USD museli byste dnes mít 1,5 milionu dolaru, abyste vyrovnali jeho kupní sílu v roce 2000 a to je tedy 50% nárůst inflace za 20 let. Opravdu chcete nechat peníze spát v bance?

Ochrana proti inflaci

Jednou z ochran proti inflaci je investování do akcií. Je na vás, jakým koncem lana investování vezmete. Pokud jste opatrný investor, můžete investovat do protiinflačních obligací, fondů či indexů, abyste nemuseli sledovat pod drobnohledem své akcie každý den. Koupením fondů nebo indexů koupíte celý diverzifikovaný sektor, a tudíž zde je riziko minimální, ale na druhou stranu, váš výnos bude průměrný. Pokud jste podnikavý investor, který je ochoten strávit analýzou společností více času a dokážete ji správně ohodnotit a sledovat v průběhu, tak si jistě zvolíte tuto cestu za vyšším očekávaným výnosem, ale patrně větší zodpovědností za vaše rozhodnutí. Ať už se rozhodnete jakkoliv, rozhodně uděláte lépe pokud nenecháte peníze ležet „doma“ a budete usilovat a ochranu jejich síly.

Nejnovější články