Autor: Radka Guzi

Inflace se snížila téměř o 3 %, i když ceny potravin opět rostly

Inflace v České republice klesla z 18 % na 15,1 % podle statistiky za měsíc říjen. Situace zdánlivě naznačuje, že by míra inflace mohla již dosáhnout svého vrcholu a přejít mírným tempem k ústupu, ovšem ekonomové před tímto dojmem spíše varují a predikují jiný scénář.

Inflace v České republice klesla z 18 % na 15,1 % podle statistiky za měsíc říjen. Situace zdánlivě naznačuje, že by míra inflace mohla již dosáhnout svého vrcholu a přejít mírným tempem k ústupu, ovšem ekonomové před tímto dojmem spíše varují a predikují jiný scénář.

Snížení míry inflace o téměř 3 % předčilo očekávání ekonomů, kteří predikovali snížení pouze v řádech desetin procent. I když se situace jeví jako skrze pozitivní, české domácnosti a firmy se stále potýkají s růstem cen přes 15 %. Podle Českého statistického úřadu měl na vývoj inflace vliv zejména úsporný tarif a odpouštění poplatku za podporované zdroje energie. Zásadní vliv tedy na snížení inflace bylo vládní rozhodnutí ohledně státní podpory energie pro domácnosti, které se nyní v říjnu promítlo do praxe.

Ve srovnání s evropskými státy se ekonomická situace fokusem inflace zlepšila a česká ekonomika opustila „top 10“ států s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Levnější energie a dražší potraviny

S hodnotou růstu cenové hladiny nejvíce „zamávalo“ přispěním fiskální politiky snížení cen elektřiny o 53,9 %. Na druhou stranu ale zemní plyn, tuhá paliva nebo teplá voda zaznamenaly cenový růst. U tuhých paliv vzrostly ceny o více než 8 %.

U cen za potraviny ovšem nelze hovořit o poklesu cen. Za potraviny si české domácnosti připlatí stále více peněz. Měsíc říjen byl tak ve znamení zdražování potravin. Nejvíce se zdražil například cukr, jehož cena je nyní o 54,3 % dražší. Vyšší cenový skok zaznamenaly také ceny vajec, která stoupla téměř o 30 %. Skoro o 10 % také zdražila i zelenina. Pohoršily si i ceny pečiva, které jsou nyní o třetinu dražší.

Dražší cukroví

Pro české domácnosti to vypadá, že mohou očekávat, že jejich tradiční sváteční pečení se několikanásobně prodraží. Situaci zřejmě nezahraní ani hlídání akčních slev v obchodních domech. Jsou to právě základní potraviny jako cukr, mouka, vejce a jiné, bez kterých se vánoční cukroví zkrátka neobejde.

Očekávání

Dle analytiků by měsíc říjen z hlediska inflace dopadl bez vládních zásahů velmi negativně. Dle jejich predikce by bez vládní pomoci domácností byla inflace za říjen nikoliv 15,1 % ale výrazně na 18 %. Právě z těchto důvodů se analytici nedomnívají, že by měl být inflační vrchol za námi. Celou situaci spíše hodnotí jako „injekci“, která nám nyní pomohla, ale zdaleka nemusí mít dlouhodobější charakter.

Podle očekávání by mohla být inflace kolem 9 % již v polovině roku 2023, kdy k jejímu snižování bude zřejmě docházet pozvolným tempem.

Může se zdát, že když nyní vládní zásah tak výrazně pomohl inflační situaci, že by mohla fiskální politika přistoupit k dalším podpůrným krokům. Zde ovšem odborníci varují, že se „štědrostí“ vládních opatření nedá zcela bezpečně bojovat s inflačními tlaky. Veškerá takováto pomoc totiž vede k zadlužování, a právě dluhy mohou ještě více podporovat růst inflace.

S ohledem na Evropu to zatím podle výhledu ekonomů vypadá, že se inflace ještě nezastavuje, nýbrž mírně roste a s napětím jsou očekávána data, která tuto myšlenku potvrdí.

Zdroje:

csu.cz

unsplash.com

Nejnovější články