Autor: Adam Spáčil

Inflace v dohledné době nezmizí a Fed ji možná bude muset potlačit ještě více. Co si o tom myslí odborníci z Wall Street včetně Billa Grosse?

Inflace v USA je mnohem vyšší a prochází mnohem větším počtem odvětví ekonomiky, než se očekávalo a Federální rezervní systém je pod tlakem, aby se pokusil snížit některé z těchto cenových tlaků dříve, než způsobí vážné škody ekonomice.

Inflace v USA je mnohem vyšší a prochází mnohem větším počtem odvětví ekonomiky, než se očekávalo a Federální rezervní systém je pod tlakem, aby se pokusil snížit některé z těchto cenových tlaků dříve, než způsobí vážné škody ekonomice.

Údaje z tohoto týdne ukázaly, že inflace v dubnu vzrostla více, než se očekávalo, a to o 8,3 % v meziročním srovnání. To bylo méně než březnový nárůst o 8,5 %, ale nad prognózou 8,1 % a stále na 40letém maximu.

Akcie a dluhopisy se propadly a dolar vystoupal na dvacetileté maximum, k čemuž přispěli investoři hledající vyšší výnosy, než jaké by mohli najít jinde.

Někteří pozorovatelé trhu se domnívají, že Fed by měl postupovat ještě přísněji a zvýšit sazby dokonce o tři čtvrtě procentního bodu, aby se pokusil odvrátit inflaci.

Předseda Jerome Powell tento týden uvedl, že centrální banka může kontrolovat pouze poptávkovou stranu rovnice, nikoli stranu nabídky, která je hnacím faktorem růstu spotřebitelských cen.

"Otázka, zda můžeme provést měkké přistání, nebo ne, může ve skutečnosti záviset na faktorech, které neovlivníme," řekl Powell v rozhovoru pro Marketplace.

Fed v květnu zvýšil úrokové sazby o 50 bazických bodů, což bylo největší zvýšení na jednom zasedání za posledních 22 let, aby potlačil inflaci. Rychlejší cyklus zvyšování sazeb bude proti inflaci bojovat především oslabováním poptávky. Powell uvedl, že další zvýšení sazeb o 50 bazických bodů bude pravděpodobně následovat na červnovém a červencovém zasedání centrální banky, zvýšení o 75 bazických bodů odmítl.

Ekonomové jako Mohamed El-Erian s tím nesouhlasí a vyzvali Fed k agresivnějšímu postupu, Bill Gross a Liz Youngová uvedli, že Fed by měl udělat více pro kontrolu inflace.

Ekonom a otevřený kritik Fedu Mohamed El-Erian vytkl Fedu pomalou reakci na inflaci a vyzval ho, aby dělal více.

Uvedl, že Federální rezervní systém musí být v otázce krocení rostoucí inflace nekompromisní a musí si ponechat otevřené možnosti pro větší zvýšení sazeb.

"Fed by měl být nyní trochu otevřenější a nesnažit se nám dávat jen dobré zprávy. Buďte brutálně upřímní," řekl El-Erian v rozhovoru pro pořad "Squawk Box" televize CNBC.

"Musí být pokornější. Nemohou si nic vzít ze stolu," řekl. "Nemůžete říct, že 75 základních bodů je mimo stůl."

Bill Gross, miliardář a spoluzakladatel společnosti PIMCO

"Zatím nevím, ale předpokládám, že pokud nebudou pokračovat válečné akce na Ukrajině, ustálíme se na 3-4 % indexu spotřebitelských cen. Pokud se chce Fed vrátit k dvouprocentní hranici, má ještě co štípat."

"Dluhopisový král" byl již dříve opatrný, pokud jde o příliš agresivní zvyšování sazeb ze strany Fedu a riziko, že se recese.

Peter Schiff, hlavní ekonom a globální stratég společnosti Europac

"Dubnový index spotřebitelských cen vzrostl o více než očekávaných 0,3 %, přičemž jádrový index vzrostl o 6 %. Akcie a dluhopisy se prodávají, protože investoři si uvědomují, že Fed musí tvrději bojovat, aby porazil inflaci. Neuvědomují si však, že inflace již zvítězila a Fed brzy přestane předstírat, že s ní bojuje."

Liz Youngová, vedoucí investiční strategie ve společnosti SoFi

"Index CPI +8,3 % r/r je nižší než minulý měsíc, ale ne dostatečně nízký. Stále se nacházíme v těsném závěsu. Fed nemá důvod přestat, takže trh zatím nemá důvod se uklidňovat."

Stratégové Bank of America

"Tato zpráva ponechává Fed v nejbližší době v klidu s předstihem zvyšování sazeb. Rizika zvýšení sazeb o 75 bb jsou podle Bank of America stále nízká."

"Je však zřejmé, že tato zpráva přispívá k diskusi o tomto tématu."

Stratégové Goldman Sachs

"Očekáváme výrazné zpomalení růstu, z hlediska úrovně inflace zůstává dostatečně nad cílem, takže centrální banky budou pravděpodobně pokračovat ve zvyšování sazeb."

"Zpřísnění širších finančních podmínek znamená, že Fed bude pravděpodobně muset být ve své politice méně restriktivní, než jsme dříve předpokládali."

Seema Shah, hlavní stratég společnosti Principal Global Investors

"Očekáváme, že celková inflace se do konce roku sníží pouze na 5,5 %. Vzhledem k tomu, že společnosti stále vykazují působivou cenovou sílu, inflační očekávání jsou zvýšená, trh práce je rozpálený a podporuje silný růst mezd a inflace v přístřeší stále roste, tlak na Fed bude i nadále silný. Ještě několik takových výtisků a zvýšení sazeb na 0,75 % může být opět na stole."

Richard Flynn, generální ředitel společnosti Charles Schwab UK

"V prvních měsících roku 2022 růst oslabil. Během pandemie držel ekonomiku nad vodou dvojí impuls v podobě vysokých vládních výdajů a uvolněné měnové politiky. Tato stimulace se nyní obrátila; Fed zahájil sérii agresivního zvyšování sazeb ve snaze vypořádat se s inflací, což pravděpodobně vyvolá další tlak na spotřebitelskou poptávku a hospodářský růst. Negativní důsledky vysokých cen nejsou ve zpětném zrcátku."

Silvia Dall'Angelo, hlavní ekonomka, Federated Hermes

"Dnešní inflace příliš neuklidní obavy finančních trhů ze stagflace. Inflace pravděpodobně zůstane v příštích měsících lepkavá, což znamená, že nejistota ohledně vývoje inflace a reakční funkce Fedu bude přetrvávat, což bude mít za následek zvýšené tržní volatility. Dnešní zpráva také posílí odhodlání Fedu na nadcházejících zasedáních agresivně zpřísňovat a vykrystalizuje očekávání zvýšení sazeb o 50 bb v červnu a červenci."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články