Autor: Adam Spáčil

Inflace ve Spojeném království se vyšplhala na 40leté maximum 9 % v důsledku prudkého růstu cen potravin a energií

Podle oficiálních údajů se inflace ve Velké Británii v dubnu vyšplhala na 40leté maximum (9 %) v důsledku prudkého růstu cen potravin a energií, což prohloubilo krizi životních nákladů v zemi.

Podle oficiálních údajů se inflace ve Velké Británii v dubnu vyšplhala na 40leté maximum (9 %) v důsledku prudkého růstu cen potravin a energií, což prohloubilo krizi životních nákladů v zemi.

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 2,5 %, což je nepatrně méně, než se očekávalo v průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy, kteří předpokládali meziroční růst o 9,1 %.

Devítiprocentní nárůst indexu spotřebitelských cen je nejvyšší od roku 1989, kdy se začal zaznamenávat, a překonává tak 8,4% meziroční nárůst z března 1992 a výrazně převyšuje 7% nárůst z března letošního roku. Britský Úřad pro národní statistiku rovněž uvedl, že podle jeho odhadů byla inflace naposledy vyšší "někdy kolem roku 1982".

Britský energetický regulační úřad zvýšil od 1. dubna horní hranici cen energie pro domácnosti o 54 % v důsledku prudkého nárůstu velkoobchodních cen energie, včetně rekordního zvýšení světových cen plynu. Regulační úřad Ofgem nevyloučil další zvýšení stropu při pravidelných revizích v tomto roce.

Bank of England zvýšila úrokové sazby na čtyřech po sobě jdoucích zasedáních a zvýšila tak náklady na půjčky z historického minima z dob pandemie (0,1 %) na 13leté maximum (1 %), protože se snaží omezit rychle rostoucí inflaci, aniž by zadupala hospodářský růst.

Nedávný průzkum ukázal, že čtvrtina Britů se uchýlila k vynechání jídla, protože inflační tlaky a potravinová krize se spojily v situaci, kterou guvernér Bank of England Andrew Bailey označil za "apokalyptickou" pro spotřebitele.

Středeční obrovská inflace je dalším "úderem kladivem" pro domácnosti, které se již obávají o životní náklady, a objevují se varování, že to nejhorší teprve přijde.

"Na rozdíl od USA inflace ve Velké Británii prozatím nadále roste, což vyvolává další obavy z růstu životních nákladů," uvedl Richard Carter, vedoucí výzkumu pevných úrokových sazeb ve společnosti Quilter Cheviot, ve své výzkumné zprávě.

"To také zvýší tlak na Bank of England, aby zvýšila úrokové sazby a vypořádala se s prudkým růstem cen, i když, jak sama přiznává, mnoho faktorů, které způsobují inflaci, je mimo její kontrolu."

Carter naznačil, že se pravděpodobně zvýší další tlak na britskou vládu, aby zatáhla za fiskální páky a snažila se "zmírnit bolest domácností na podzim".

Britská obchodní komora po středečním oznámení varovala, že "závratná" míra inflace a krize životních nákladů, s níž se domácnosti potýkají, poškozuje schopnost firem investovat a pracovat na plný výkon.

"Rozsah, v jakém inflace poškozuje klíčové faktory britského produktu, včetně spotřebitelských výdajů a podnikatelských investic, je bezprecedentní a znamená, že existuje reálná šance, že se Spojené království do třetího čtvrtletí roku dostane do recese," uvedl Suren Thiru, vedoucí ekonomického oddělení BCC.

"Zatímco v létě se inflace může mírně zmírnit, dubnový inflační skok bude pravděpodobně překonán v říjnu, protože očekávané zvýšení cenového stropu energií v tomto měsíci zvedne inflaci nad 10 %."

BCC vyzvala britskou vládu, aby pomohla spotřebitelům a podnikům překonat krizi tím, že zruší nedávné zvýšení národního pojištění - daně z příjmu - a sníží DPH (daň z přidané hodnoty) na účty za energie pro podniky.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články