Autor: Radka Guzi

Intel odkládá vydání serverového čipu na rok 2024

Společnost Intel tento týden informovala o tom, že v průběhu následujících dvou let bude muset vynaložit podstatné prostředky pro výrobu serverového čipu. Právě rok 2024 je nyní novým termínem pro vydání chystaného serverového čipu s kódovým označením Granite Rapids.

Společnost Intel tento týden informovala o tom, že v průběhu následujících dvou let bude muset vynaložit podstatné prostředky pro výrobu serverového čipu. Právě rok 2024 je nyní novým termínem pro vydání chystaného serverového čipu s kódovým označením Granite Rapids.

Po oznámení této skutečnosti se akcie společnosti Intel propadly o 6 %. Společnost také informovala své investory o tom, že ji čekají značné investice pro zajištění dostatečného obratu společnosti a efektivní transformaci čipů do výroby. Jedná se zejména o udržení konkurenceschopnosti s trhem.

Čip je obzvláště důležitý, protože se bude jednat o první serverový procesor Intel využívající extrémní ultrafialovou litografii, to znamená klíčovou technologii, kterou Intel potřebuje nasadit, aby dohnal TSMC a další přední výrobce čipů.

Gelsinger převzal funkci generálního ředitele Intelu před rokem a slíbil, že společnost dovede do vynikajících obchodních výsledků. Jeho slib tak reagoval na konkurenční společnosti jako AMD a bývalé zákazníky jako Apple, kteří začali zpochybňovat status Intelu jako nejlepšího výrobce procesorů z hlediska výkonu a výkonu.

Reakce trhu na oznámení o dni investorů společnosti Intel však podtrhuje pochyby, kterým čelí ikonický výrobce čipů ze strany investorů, kteří se obávají, že pětiletý plán obratu společnosti Gelsinger poškodí ziskové marže a že její nové podnikání v oblasti slévárny čipů je kapitálově náročné a riskantní.

Představitelé Intelu uvedli, že společnost plánuje do roku 2025 dosáhnout 10 % ročního růstu tržeb, ale že letošní růst tržeb bude „umírněný“. Finanční ředitel Intel Dave Zinsner konstatoval, že společnost vstupuje do „investiční fáze“ a očekává, že v roce 2022 bude záporný volný peněžní tok ve výši nejméně 1 miliardy dolarů, protože zvýší kapitálové výdaje.

Intel staví továrny na čipy za 20 miliard dolarů například v Arizoně a Ohiu a letos plánuje ohlásit nové evropské zařízení.

Granite Rapids a zpoždění

Intel také věří, že dožene technologii výroby čipů TSMC a Samsung. V posledních letech asijští výrobci čipů přeskočili Intel, pokud jde o „procesní uzel“, který mohou použít k výrobě mikročipů. TSMC je na uzlu 5 nanometrů, zatímco Intel zůstává na 10 nanometrech. Přičemž menší procesní čísla značí, že jsou čipy pokročilejší a efektivnější.

Zpoždění vydání Granite Rapids naznačuje, že navzdory důvěře Intelu, že by to mohl dohnat do roku 2026, zůstává vytváření nových výrobních technik procesorů technickým a obtížným procesem, který je náchylný ke zpožděním. Společnost vysvětluje, že v příštích čtyřech letech plánuje představit 5 nových uzlů, což je agresivnější plán než u konkurentů.

Gelsinger během čtvrtečního setkání několikrát přiznal skepsi Wall Street ohledně plánu obratu Intelu. Jeho cílem je zdvojnásobit zisk na akcii a také zdvojnásobit „násobek“ Intelu neboli poměr ceny akcií a jejich výnosů, ale řekl, že to bude vyžadovat důvěru investorů.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články