Autor: Radka Guzi

Investice do klimatických technologií letos prudce rostou – směřují do správných oblastí?

Průměrná velikost obchodu s klimatickými technologiemi se v první polovině roku 2021 téměř zčtyřnásobila na 96 milionů dolarů, směřují však finanční prostředky do správních oblastí?

Průměrná velikost obchodu s klimatickými technologiemi se v první polovině roku 2021 téměř zčtyřnásobila na 96 milionů dolarů, oproti 27 milionům o rok dříve, uvedla PwC. Počet aktivních investorů do klimatických technologií vzrostl z méně než 900 v první polovině roku 2020 na více než 1600 v první polovině roku 2021. Zatímco celkové investice rostou, PwC říká, že investoři zanedbávají některé z nejdůležitějších oblastí klimatických technologií. Investice do společností vyvíjejících technologie, které se snaží bojovat s klimatickou krizí, vzrostly v roce předcházejícím 30. červnu na 87,5 miliardy dolarů, podle nového výzkumu PwC zveřejněného ve středu.

To je nárůst o 210 % oproti 24,8 miliardám dolarů, které byly investovány do klimatických technologií ve stejném období předchozího roku, uvedla finanční společnost ve své zprávě PwC „State of Climate Tech 2021“ a dodala, že 14 centů z každého dolaru rizikového kapitálu jde nyní na klimatickou tech.

Společnosti rizikového kapitálu a soukromého kapitálu však podle PwC nemusí nutně podporovat ty správné společnosti zabývající se klimatickými technologiemi.

PwC a 5 hlavních technologických řešení

Firma se zaměřuje na pět hlavních technologických řešení: solární energii, větrnou energii, technologii potravinového odpadu, produkci zeleného vodíku a alternativní potraviny/proteiny s nízkým obsahem skleníkových plynů. Uvádí se, že těchto pět obdrželo pouze 25 % investic do klimatických technologií mezi rokem 2013 a červnem 2021, přestože technologie v těchto oblastech představují více než 80 % potenciálu snížení emisí do roku 2050.

Mobilita a doprava

Lví podíl na financování klimatických technologií, přibližně 58 miliard dolarů, šel do společností zabývajících se mobilitou a dopravou, uvedla PwC. To zahrnuje společnosti zaměřené na e-koloběžky, elektrická vozidla a létající taxíky.

Průměrná velikost obchodu s klimatickými technologiemi se v první polovině roku 2021 téměř zečtyřnásobila na 96 milionů dolarů, z 27 milionů dolarů o rok dříve, uvedla PwC a dodala, že počet aktivních investorů do klimatických technologií vzrostl z méně než 900 v první polovině roku. 2020 na více než 1 600 v první polovině roku 2021.

Financování klimatických technologií

Climate tech SPAC (společnosti pro speciální akvizice) získaly v první polovině roku 2021 25 miliard dolarů, což představuje více než třetinu veškerého financování klimatických technologií v tomto období.

Zatímco celkový růst roste, počet počátečních, počátečních a série A investic do klimatických technologií od roku 2018 do značné míry stagnuje, uvedla PwC a dodala, že je potřeba financovat více mladých začínajících firem v oblasti klimatických technologií, které mají potenciál stát se společnosti v hodnotě 1 miliardy nebo dokonce 10 miliard dolarů.

V úterý francouzský start-up v oblasti klimatických technologií Sweep oznámil, že získal kolo série A v hodnotě 22 milionů dolarů vedené Balderton Capital, rizikovou firmou se sídlem v Londýně, která také podpořila městskou navigační aplikaci Citymapper, firmu na výrobu elektronických skútrů Voi a on-demand. autoservis Virtuo.

Pokud jde o geografickou polohu, americké společnosti zabývající se klimatickými technologiemi přitahují nejvíce financování rizikového kapitálu, přičemž 56,5 miliardy dolarů šlo do start-upů v zemi v roce předcházejícím 30. červnu. PwC uvedla, že čínské společnosti zabývající se klimatickými technologiemi získaly druhou nejvyšší částku, s 9 miliardami dolarů.

Svět má 10 let na to, aby snížil globální emise skleníkových plynů na polovinu, pokud má mít naději na dosažení čisté nuly do roku 2050.

„Inovace jsou zásadní pro splnění této výzvy a dobrou zprávou je, že investice do technologií v oblasti klimatu výrazně rostou napříč všemi oblastmi,“ uvedla Emma Cox, globální lídr v oblasti klimatu v PwC U.K. „Náš výzkum však zjistil, že existuje potenciál pro lepší směrování a pobídky k investicím do technologických oblastí, které mají největší budoucí potenciál pro snižování emisí. To vyvolává otázku, proč tyto sektory chybí, přicházejí investoři o příležitost zhodnotit, nebo existuje problém s pobídkami, který vyžaduje pozornost tvůrců politik?

V průběhu desetiletí se mnoho investorů rozhodlo nepodporovat start-upy s klimatickými technologiemi kvůli obavám, že nemusí přinést vhodnou finanční návratnost. Mezi lety 2013 a 2018 došlo k období rychlého růstu, ale investice do klimatických technologií mezi lety 2018 a 2020 stagnovaly, podle PwC, která zpomalení připisovala makroekonomickým trendům a globální pandemii.

Investice se však v první polovině roku 2021 prudce odrazily, když se do centra pozornosti dostala environmentální, sociální a korporátní správa (ESG) a společnosti se zavázaly ke strategiím nulové sítě.

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články