Autor: Radka Guzi

Investoři se obávají, že přijde „kryptoměnová zima“

Bitcoin, největší virtuální měna na světě, se v pondělí krátce propadl pod 33 000 USD na nejnižší úroveň od července. Zatímco se investoři do kryptoměn zmítají z prudkého výprodeje bitcoinu a dalších digitálních měn, někteří se obávají, že to nejhorší teprve přijde.

Bitcoin, největší virtuální měna na světě, se v pondělí krátce propadl pod 33 000 USD na nejnižší úroveň od července. Od té doby se vrátila zpět nad 36 000 USD, ale stále je téměř o 50 % nižší z rekordního maxima téměř 69 000 USD v listopadu. Někteří investoři do kryptoměn proto mluví o možnosti „kryptozimy“. Zatímco se investoři do kryptoměn zmítají z prudkého výprodeje bitcoinu a dalších digitálních měn, někteří se obávají, že to nejhorší teprve přijde.

Bitcoin, největší virtuální měna na světě, se v pondělí krátce propadl pod 33 000 USD na nejnižší úroveň od července. Od té doby se zotavila zpět nad hranici 36 000 USD, ale stále je téměř o 50 % nižší z rekordního maxima téměř 69 000 USD v listopadu.

Mezitím se celý kryptotrh od té doby, co bitcoin dosáhl historického maxima, zbavil hodnoty více než 1 bilionu dolarů, protože nejlepší tokeny jako ether a solana následovaly digitální měnu č. 1 a obchodovaly se výrazně níže. Hodnota etheru se od listopadového maxima snížila o více než polovinu, zatímco Solana utrpěla ještě strmější pokles a klesla o 65 %.

Někteří investoři do kryptoměn proto mluví o možnosti „kryptozimy“, což je fráze odkazující na historické medvědí trhy v historii trhu mladých digitálních měn. K poslednímu takovému případu došlo na konci roku 2017 a na začátku roku 2018, kdy se bitcoin propadl až o 80 % ze všech historických maxim.

Zdá se, že David Marcus, bývalý šéf krypto v Facebook-mateřské společnosti Meta, připustil, že kryptozima již přišla. V pondělním tweetu řekl: „Během kryptozimy nejlepší podnikatelé budují lepší společnosti. Nyní je opět čas zaměřit se na řešení skutečných problémů vs. čerpání žetonů.“

Nadya Ivanova, provozní ředitelka technologické výzkumné firmy L’Atelier přidružené k BNP Paribas, řekla, že není přesvědčena, že ještě přišla kryptozima, ale trh je „nyní v období ochlazení“. To by nemuselo být tak špatné, říká.

„Zdá se, že během posledního roku, zvláště při veškerém humbuku na tomto trhu, bylo mnoho vývojářů rozptýleno snadnými zisky ze spekulací s NFT a dalšími digitálními aktivy. Období na rozmyšlenou může být ve skutečnosti příležitostí k zahájení budování základů trhu,“ řekla Ivanova pro „Squawk Box Europe“.

Úpadek kryptoměn přišel v tandemu s poklesem globálních akcií. Odborníci tvrdí, že zapojení velkých institucionálních fondů znamenalo, že digitální aktiva se stále více prolínají s tradičními trhy. Index S&P 500 se od začátku roku propadl o 8 %, zatímco technicky náročný index Nasdaq klesl o více než 12 %. Podle údajů Coin Metrics dosáhla korelace mezi bitcoinem a indexem S&P 500 v pondělí čerstvého historického maxima 0,3.

Obchodníci se obávají možného zvýšení úrokových sazeb a agresivního zpřísnění měnové politiky ze strany Federálního rezervního systému, které odčerpá likviditu z trhu. Americká centrální banka zvažuje takové kroky v reakci na rostoucí inflaci a někteří analytici tvrdí, že by to mohlo vést ke konci éry ultra levných peněz a závratně vysokých valuací, zejména v rychle rostoucích sektorech, jako jsou technologie, z čehož těží. z nižších sazeb, protože společnosti si často půjčují finanční prostředky na investice do svého podnikání.

„Myslím, že to souvisí s úpadkem a stahováním z rizikových aktiv celkově,“ uvedla Ivanova o nedávném poklesu bitcoinu.

Pohyby níže u hlavních digitálních mincí byly přínosem pro stablecoiny nebo digitální měny, které sledují hodnotu suverénních měn, jako je americký dolar. USD Coin, druhý největší stablecoin, podle údajů CoinGecko od neděle přidal více než 5 miliard dolarů na tržní hodnotě.

Oprava?

Vijay Ayyar, viceprezident pro firemní rozvoj a mezinárodní spolupráci na kryptoburze Luno, si myslí, že nedávný propad kryptoměn je spíše „nápravou“ než trvalým poklesem. Bitcoin podle něj obvykle zaznamenal „odfouknutí“, než klesl o 80 % nebo více. To se týká vzoru grafu, který ukazuje strmý nárůst ceny a objemu obchodování následovaný prudkým poklesem ceny.

„Korekce pro BTC jsou obvykle v rozmezí 30-50 %, což je místo, kde se momentálně nacházíme, takže stále v normálním korekčním území,“ řekl Ayyar.

Při pohledu do budoucna říká, že klíčová úroveň, kterou je třeba sledovat u bitcoinů, je 30 000 $. Pokud se za týden nebo déle uzavře pod tímto bodem, „určitě by to znamenalo vysokou pravděpodobnost medvědího trhu,“ řekl. Pokles o přibližně 80 % z nedávného vrcholu bitcoinu by znamenal cenu nižší než 15 000 USD. Ayyar si nemyslí, že takový scénář je na stole.

Přesto se investoři obávají vyhlídky na další regulační zásahy proti kryptoprůmyslu. Minulý týden ruská centrální banka navrhla zakázat používání a těžbu kryptoměn, čímž napodobila podobný krok ze sousední Číny. A americká vláda se údajně chystá vydat strategii regulace kryptoměn již příští měsíc.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články