Autor: Radka Guzi

Investoři se připravují na nejvyšší inflaci za téměř 40 let

Wall Street očekává, že index spotřebitelských cen bude v pátek odrážet 0,7 % zisk za listopad, což by se promítlo do 6,7 % nárůstu oproti předchozímu roku.

Wall Street očekává, že index spotřebitelských cen bude v pátek odrážet 0,7 % zisk za listopad, což by se promítlo do 6,7 % nárůstu oproti předchozímu roku. Pokud je to přesné, bude to meziročně nejvyšší úroveň od roku 1982. Přestože trhy očekávají vysokou hodnotu, investoři se obávají, že Fed by mohl reagovat agresivně na takovou, která je dokonce nad konsensem. Pokud je konsenzus správný, inflace byla naposledy takto vysoká v prvních letech Reaganovy administrativy, když se USA ocitly uprostřed strmé a přetrvávající recese.

Index spotřebitelských cen

Ministerstvo práce v pátek ráno zveřejní listopadový index spotřebitelských cen, měřidlo, které měří cenu desítek položek. Index zahrnuje běžné zboží včetně benzínu a mletého hovězího masa, ale zahrnuje i podrobnější nákupy, jako je mražená zelenina, pokojové rostliny a květiny a potřeby pro domácí mazlíčky.

Wall Street očekává, že index bude odrážet 0,7 % zisk za měsíc, což by se podle odhadů promítlo do 6,7 % nárůstu oproti předchozímu roku. Bez zahrnutí potravin a energií se předpokládá, že takzvaný jádrový CPI poroste o 0,5 % měsíčně a 4,9 % ročně.

Pokud jsou tyto odhady správné, šlo by o nejvyšší meziroční hodnotu celkového CPI od června 1982, kdy index překonal 7 % poté, co v březnu a dubnu 1980 dosáhl více než 14 %, což je rekord, který stále trvá. V jádru by úroveň byla nejvyšší od června 1991.

Skok inflace však není pro trh novinkou. Investoři sledovali, jak různé datové body v posledních měsících ukazují nejvyšší úrovně za poslední desetiletí. Ve skutečnosti se někteří ekonomové domnívají, že celkový nárůst by mohl přesáhnout 7 %.

Trh se bude zajímat o to, jak horká je úroveň a jakou reakci to může vyvolat ze strany Federálního rezervního systému.

„Nemyslím si, že by to bylo dobré pro akcie,“ řekl Tom Graff, šéf fixního příjmu v Brown Advisory. „Nejpravděpodobnějším důvodem, proč by se akcie v příštích několika měsících napravily, by bylo to, že inflace je vnímána jako tak problematická, že Fed bude muset být agresivní mnohem dříve.“

Fed reakce na kohoutku

Fed již reaguje na inflaci a brzy udělá více. Očekává se, že centrální banka na svém zasedání příští týden zrychlí tempo stahování ekonomické podpory. V praxi to pravděpodobně znamená zdvojnásobení poklesu nákupů dluhopisů na 30 miliard dolarů měsíčně.

Zhruba v březnu 2022 by tak skončil program, který zaznamenal nákupy ve výši 120 miliard dolarů měsíčně. Poté by Fed mohl začít zvyšovat úrokové sazby, pokud je inflace stále problémem.

„Každý ví, že číslo inflace bude opravdu horké, ale myslím, že pokud bude nad konsensem, zejména na základní straně, bude to pro Fed další výzvou, aby nejen urychlil postupné snižování, což je v tuto chvíli je to dané, ale pravděpodobně zvážit pěší turistiku na začátku příštího roku,“ řekl Graff.

Podle aktuálních tržních cen Fed uzákoní své první zvýšení bodové sazby o 25 bází v květnu nebo červnu. Podle sledování Fed Watch CME existuje asi 61 % šance na tři zvýšení do prosince. Nicméně, hlavní americký ekonom TS Lombard Steven Blitz se domnívá, že první zvýšení Fedu pravděpodobně přijde již v březnu, tedy ve stejném měsíci, kdy zužování pravděpodobně skončí.

„Načasování se posouvá dopředu, protože okolnosti pro zahájení cyklu zvyšování sazeb, které se předpokládaly před rokem, se řítí neočekávanou rychlostí,“ uvedl Blitz v poznámce pro klienty. „Aby bylo jasno, naše výzva se netýká aktuálních cenových špiček souvisejících s nedostatkem zboží. Je to o inflačním procesu (mzdy a brzy i půjčování), který se ujal a Federální výbor pro otevřený trh opožděně uznal, že je třeba dohnat.“

Pokud jde o Fed, je nepravděpodobné, že by se příští týden zavázal příliš ke zvýšení sazeb v příštím roce, i když aktualizuje své ekonomické prognózy a pravděpodobně zvýšení poněkud posune vpřed.

Na zářijovém zasedání výboru prognózy naznačovaly mírný sklon směrem k jednomu zvýšení v roce 2022. Ale vzhledem k tomu, že načasování CPI přichází těsně před zasedáním v úterý a ve středu, žhavější čtení by pro tvůrce politiky znesnadnilo ignorovat rostoucí inflaci.

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články