Jak děti naučit finanční gramotnosti?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli by si Vaše děti dokázaly vytvořit finanční rezervu? Anebo dokonce jste si jistí tím, že by Vaše děti neobstály? Nikdy není pozdě začít děti učit, jak hospodařit s penězi, důležité je začít, protože například na základních školách se o finanční gramotnosti s dět

Rok 2020 se bez pochyby zapsal do celosvětové historie - navždy. Konkrétně v České republice se věci začaly dávat do pohybu na začátku března – zavřené školy, restaurace, obchody… A právě zavřené obchody nás všechny na začátku pandemie vyděsili asi nejvíce, protože nikdo nevěděl, co bude. Všichni jsme se báli, že budou zavřené obchody s potravinami jako za války.  Proto si snad všichni v republice začali dělat zásoby jídla a to vyžadovalo i finanční rezervu.  Ale na štěstí pro nás všechny jsme se nemuseli obávat dne, kdy zásoby dojdou, protože obchod s potravinami, drogerií a léky zůstaly otevřené.

Máme tu rok 2021 a nejenže stále bojujeme s pandemií Covid 19, ale také jsme uprostřed ekonomické krize, což má za následek zdražování. Elektřina se zdražila až o 300%! Takže zase je důležité mít finanční rezervu.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli by si Vaše děti dokázaly vytvořit finanční rezervu? Anebo dokonce jste si jistí tím, že by Vaše děti neobstály?

Nikdy není pozdě začít děti učit, jak hospodařit s penězi, důležité je začít, protože například na základních školách se o finanční gramotnosti s dětmi moc nemluví. Většinou se jen vyplňují dotazníky na již zmíněné téma.

A to je chyba!

Děti by měly vědět o tom, jak s penězi správně hospodařit a mít i nějaký finanční „polštářek“ a nejlépe se to naučí od svých rodičů.

Tady najdete pár tipů, které Vám pomohou naučit Vaše děti to nejdůležitější:

1.      I když Vás mrzí, že nemáte tolik peněz, abyste mohli koupit svému dítku, co mu na očích vidíte, nepůjčte si kvůli tomu peníze. Raději řekněte, že teď na to není dostatek peněz a že mu to koupíte například příští měsíc.

Ano, budete se divit, ale i to jestli koupíte dítěti hračku, kterou zrovna teď „nutně potřebuje“ nebo ne, ovlivní, jak bude v pozdějším věku s penězi zacházet.

I Vás samotné bude mrzet, že mu to nemůžete koupit, ale věřte, že o to bude mít větší radost, když hračku dostane později jako překvapení.

2.      Naučte děti šetřit. Dávejte jim každý měsíc kapesné, ale zase ne moc velké. To také není úplně nejlepší nápad. Když bude částka moc velká, děti si zvyknou a nebudou znát skutečnou hodnotu peněz. Můžete dávat například 200Kč měsíčně. (Klidně stačí i 100KČ)

3.      Nedávejte dítěti do ruky platební kartu. Můžete mu založit spořicí účet, na který budete pravidelně posílat určitou částku, ale svému dítku to neříkejte, mějte přístup jenom Vy.

4.      Se založením běžného účtu v bance nepospíchejte. Určitě není kam spěchat. U dětí při pohledu na částku, která se nachází na platební kartě, to může vyvolat dojem, že mají hromadu peněz k utrácení a částku utratit během jednoho dne. Klidně se zakládání účtu počkejte, až půjde na brigádu nebo nastoupí do práce.

5.      Se založením účtu v bance přicházejí i nabídky na půjčky. Když už jste založili účet, mluvte s nimi i o možnosti půjček, úvěrů, hypoték…

A taky o tom, že když si peníze půjčíme, musíme také peníze vrátit, což znamená nejen vrácení původní částky, ale ještě k tomu je nutné započítat úrok.

A také si s nimi popovídat o tom, jaké má následky to, když se půjčky (nebo jiné důležité platby) nesplácejí. Nutné také říct, že musí dávat pozor, od koho si půjčku berou, ne vždy je to bezpečné.

6.      Pokud Vaše ratolesti už chodí do práce, mají stálý příjem a bydlí u Vás, nechte je, ať pravidelně každý měsíc přispívají na domácnost.

Zdá se Vám to kruté? Kruté to vůbec není, spíše na opak. Když byste nechali svoje dítka bez finančních povinností, nebyla by zvyklá dávat si peníze na stranu a platit účty, které jsou nutností.

Přispíváním na domácnost tak docílíte toho, že budou mít návyk na to, že musejí nejdříve zaplatit to, co je nutné a pak teprve si mohou koupit, co chtějí.

7.      Finanční plánování.  Tento poslední bod se možná bude hodit i Vám samotným. Asi všichni máme představu o tom, kolik nám každý měsíc „přistane“ na účtu. Abychom měli dokonalý přehled o svých výdajích, můžeme si to začít zaznamenávat bud do nějakého bloku nebo mobilu. Existují na to i speciální aplikace. Když budete chvilku hledat, určitě nějakou najdete.

Tak získáme přehled kolik utratíme za nájem a další důležité položky. (voda, plyn, elektrika, půjčky, jídlo…) a kolik nám zbyde, abychom si mohli udělat něčím radost. Ale pozor! Ještě než začneme s radovánky, nesmíme zapomenout ještě zahrnout do našeho plánování částku, která nám tvoří rezervu. Bylo by špatné, kdyby každý měsíc náš účet zel prázdnotou.

8.      Při zapisování finančních údajů dbejte na to, abyste zápisům pokud možno rozuměli jen Vy.

Je to důležité, aby Vaše údaje nemohl někdo zneužít, kdyby Vaše záznamy nalezl.

 

     A jak jste na tom s finanční gramotností Vy, dokážete si udělat rezervu?

Zdroje: freepik.com

Nejnovější články