Jak dopadne klíčové ženevské setkání?

Americký ministr zahraničí Antony Blinken má v pátek se svým moskevským protějškem jednání. Západní představitelé včetně prezidenta Joea Bidena varují, že Rusko by do měsíce mohlo zahájit vojenskou invazi na Ukrajinu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken má v pátek se svým moskevským protějškem jednání. Západní představitelé včetně prezidenta Joea Bidena varují, že Rusko by do měsíce mohlo zahájit vojenskou invazi na Ukrajinu.

Blinken se v Ženevě setká s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Podle nejvyššího ruského vyslance při EU existuje naděje, že americký diplomat s sebou přinese odpověď na řadu ruských požadavků. "Doufám, že ano," řekl ve čtvrtek stálý zástupce Ruska při EU Vladimir Čižov na otázku, zda by jednání mohla zmírnit současné napětí.

"Doufám, že ministr Blinken nepřijede do Ženevy s prázdnýma rukama, ale s odpovědí, týkající se bezpečnostních záruk, které byly předloženy Spojeným státům a zemím NATO," řekl. Minulý měsíc Rusko v návrhu bezpečnostního paktu stanovilo několik hlavních požadavků na Ukrajinu, kromě jiných bezpečnostních záležitostí. V dokumentu požadovalo, aby USA zabránily dalšímu rozšiřování NATO na východ a nevstupovaly s bývalými sovětskými státy do aliance.

Rusko v návrhu paktu také požadovalo, aby USA nezřídily vojenské základny na území žádných bývalých sovětských států, které ještě nejsou členy NATO a ani nevyužívaly jejich infrastrukturu k jakýmkoli vojenským aktivitám.

Vztahy mezi Kremlem a jeho západními protějšky se velmi zhoršily v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny. Moskva podpořila proruské povstání ve východní části Ukrajiny, kde od té doby pokračují boje na nízké úrovni mezi ukrajinskými silami a proruskými jednotkami.

Americké zpravodajské služby navíc nyní varují, že Rusko by mohlo zvažovat potenciální invazi na Ukrajinu. Biden na středeční tiskové konferenci také řekl, že očekává, že ruský prezident Vladimir Putin nařídí invazi.

Biden také varoval před "katastrorou pro Rusko" a "vážnými náklady pro Rusko a ruskou ekonomiku", pokud by Kreml zaútočil.

Blinken odjel z Kyjeva ve středu po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ministrem zahraničí Dmytrom Kulebou. Během pobytu v Kyjevě Blinken pracoval na opětovném potvrzení americké podpory vůči Ukrajině, zatímco Západ čeká na další Putinův krok.

"Je na Ukrajincích a na nikom jiném, aby rozhodli o své vlastní budoucnosti a budoucnosti této země," řekl Blinken před schůzkou se Zelenským.

 

Zdroj: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články