Autor: Petr Jůn

Jak může nedostatek čipů ochromit Vánoce

Celosvětový nedostatek čipů se táhne celý rok a stále se ho nedaří odstranit. Co to ale znamená pro Vánoce?

Celosvětový nedostatek čipů se táhne celý rok a stále se ho nedaří odstranit. Co to ale znamená pro Vánoce? Budou některé dárky hůře dostupné nebo dražší? To záleží na tom, po čem toužíte a jak pozdě vánoční nákupy odkládáte.

Polovodiče jsou pod kapotou stále většího počtu výrobků - od aut a elektrokol až po pračky a zubní kartáčky. Mnohé z těchto čipů jsou nedostatkové, protože pandemie Covidu vedla k omezení dodavatelského řetězce a zvýšené poptávce. Alan Priestley, analytik polovodičů ve výzkumné společnosti Gartner, řekl, že nedostatek čipů bude mít určitý dopad na Vánoce.

"Může se stát, že některé věci, které byly v minulosti snadno dostupné, nyní snadno dostupné nebudou," řekl a dodal, že okamžité uspokojení již nelze nalézt v obvyklých nákupních službách. "Všichni jsme si zvykli na Amazon Prime: stiskněte tlačítko a do 24 hodin je to tam. Nyní si možná musíte počkat dva nebo tři týdny."

"Problém, kterému čelíme, je, že věci vyrobené s čipy nepoužívají jen jeden čip," řekl Priestley. "Nové chytré telefony mají mnoho a mnoho čipů pro řízení napájení a právě těchto čipů je nedostatek."Společnosti TSMC, Samsung a Intel, těžké váhy polovodičového průmyslu, se na výrobu těchto starších, méně pokročilých čipů pro řízení spotřeby nezaměřují, protože mohou vydělat více prodejem inovativnějších verzí.

Výrobky bohaté na polovodiče, jako jsou počítače, chytré telefony a herní konzole, byly, jsou a pravděpodobně i budou oblíbenými vánočními dárky. I zde jsou ovšem problémy s dostupností některých z nich. Například PS5 od Sony a Xbox řady S od Microsoftu jsou široce nedostupné, stejně jako smartphone Pixel 6 Pro od Googlu. Pokud se Vám je podaří sehnat, počítejte se zaplacením prémie. "Pokud ještě nemáte to, co chcete dát pod stromeček, můžete mít smůlu. Dokonce ani sám Ježíšek nebude schopen dodávat,” řekl Glenn O’Donnell, viceprezident a ředitel výzkumu v analytické společnosti Forrester.

Boj s roboty

Nejen s ostatními nakupujícími soutěží spotřebitelé o žádané zboží o letošních Vánocích. Někteří lidé využívají automatické roboty, aby si oblíbené zboží pořídili hned, jakmile je na internetu dostupné za nominální cenu. "Boti skupují velmi žádané produkty, aby zahnali trh do kouta a mohli je pak prodávat za nadsazené ceny," řekl O'Donnell. Existuje nespočet příkladů, kdy se konzole PS5 a Xbox řady S prodávají na eBay, Facebook Marketplace, Gumtree a dalších nákupních a prodejních platformách za výrazně vyšší než doporučenou maloobchodní cenu.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články