Jak nová varianta Covidu-19 ovlivňuje svět akcií?

Wall Street se na Černý pátek ocitá v šílenství, jelikož se akcie po celém světě propadají tváří v tvář nové variantě Covidu-19. Index trhu Dow se dokonce propadl o neuvěřitelných 1000 bodů. Dopad to má i na ceny ropy.

Wall Street se na Černý pátek ocitá v šílenství, jelikož se akcie po celém světě propadají tváří v tvář nové variantě Covidu-19.

Americké akcie se při otevření v pátek ráno začaly propadat a pokračovaly v sestupné jízdě páteční ráno, když se index trhu Dow propadl o neuvěřitelných 1000 bodů. Dopad to má i na ceny ropy.

Nová varianta byla zjištěna v Jižní Africe, Botswaně, Hongkongu, Izraeli a nově také v Belgii, což některé země přimělo zavést zákazy letů.

Přes léto varianta Delta vyděsila spotřebitele a zatížila odvětví například volného času či pohostinství. Nyní se investoři a ekonomové obávají, že tato nová varianta by mohla udělat totéž.

Wall Street byla v pátek pozdě ráno hluboko v červených číslech, Dow (INDU) klesl o více než 1 000 bodů, neboli 2,9 %. Jiné tržní indexy S&P 500 (SPX) a Nasdaq Composite (COM) shodně klesly o 2,3 %.

"Pandemie a varianty covidu zůstávají jedním z největších rizik pro trhy a je pravděpodobné, že v příštím roce budou i nadále způsobovat značnou volatilitu," řekl Keith Lerner, investiční ředitel a hlavní tržní stratég ve společnosti Truist Advisory Services v poznámce pro klienty. "V tuto chvíli je těžké říci, jak dlouhodobá nebo působivá bude tato nejnovější varianta pro trhy," dodal.

Jedná se o zkrácenou obchodní seanci, protože newyorská burza se zavírá v 19 hodin SEČ poté, co byla ve čtvrtek uzavřena na Den díkůvzdání. Snížený objem obchodů během této půldenní seance také pravděpodobně zhorší výkyvy na trhu. Přesto by to mohl být pro akcie jeden z nejhorších dnů v roce.

Ale ne všechny akcie dostávají takovéto tvrdé zásahy. V rámci indexu S&P 500 akcie ve zdravotnictví rostou, v čele s výrobci vakcín proti Covidu Moderna (MRNA) a Pfizer (PFE). Akcie Moderny kolem pozdního rána vzrostly o více než 25 %, zatímco akcie společnosti Pfizer vzrostly o více než 5 %.

Kromě akcií se v pátek potýkaly i další třídy aktiv. Klesají například ceny ropy. Americké futures na ropu kolem pozdního rána klesly téměř o 12 %, neboli více než 9 USD, na 69,27 USD za barel. Globální benchmark Brent klesl o 10,5 % na 73,59 USD za barel.

Americký dolar, měřený indexem ICE US Dollar Index, v pátek ráno klesl o 0,7 %.

Kryptoměny také nezažily dobré páteční ráno a pravděpodobně se jim nebude dařit ani v následujících dnech. Podle údajů CoinDesk se kolem pozdního rána bitcoin propadl téměř o 9 % a druh největší kryptoměna ether se také propadla.

Mezitím investoři tlačí do bezpečných investic. Desetiletý americký státní dluhopis podražil a výnosy v pátek ráno klesly téměř o 0,2 procentního bodu na 1,49 %. Ceny zlata také vyskočily.

 

Zdroje: cnn.com, Unsplash

Nejnovější články