Jak porazit inflaci: Zaručené tipy, jak ochránit vaše peníze

Inflace - růst spotřebitelských cen - je pomalý žrout vašich peněz v průběhu času. Jak se mu účinně bránit?

Před rokem 2021 byla roční inflaci v USA kousek nad 3 % po větší část 25 let. U nás v Evropě se to ale trochu liší. Prudký nárůst cen nákladů na pohonné hmoty, potraviny, ojetá vozidla a téměř vše ostatní za poslední rok je druhem náhlého a systémového nárůstu, který může způsobit otřes každodenním výdajům většiny lidí. Inflace není pro všechny stejná. Jen v lednu v ČR dosáhla 9,5 % a dnes již šplhá k 10 %. V jiných evropských státech ve stejném měsíci vyletěla na 5 %.

Jak se tedy můžeme chránit, když inflace odbourává naši kupní sílu? Spíše než se trápit nad jediným číslem jako ztrátou kupní síly, kterou je třeba získat zpět, použijte malé peněžní tipy níže ke zlepšení své finanční pozice pomalu. Zde je postup:

 

Prozkoumejte své výdaje

Za prvé, omezte dobrovolné výdaje v kategoriích, jako je zábava nebo cestování, pouze o 5 procent. Toto je jedna z těch postupných změn, které není tak těžké udělat a jdou přímo do vašeho osobního výsledku.

Neodkládejte velký nákup; ceny pravděpodobně porostou. Pokud můžete, nakupujte strategicky nákupem více generických produktů. Ušetřete na nezbytných výdajích používáním kupónů a věrnostních programů obchodů.

 

Hledejte úspory

Odstraňte veškeré poplatky, které platíte za kreditní karty nebo bankovní účty (poplatky z prodlení, měsíční nebo roční poplatky za služby, poplatky za bankomaty atp.). Mnoho bank od těchto poplatků upouští a kreditní karty mají často možnosti bez poplatků.

 

Pokuste se vydělat více peněz

Hledejte finanční instituce, které platí vyšší úroky, než vyděláváte nyní (pokud vůbec něco vyděláváte). Online banky často nabízejí spořicí účty s vysokým výnosem, které osladí výnosy, zejména když úrokové sazby rostou.

Možná nejsilnější myšlenka ze všech: požádat o zvýšení platu v práci. Pokud jste během několika let nedostali zvýšení platu, pravděpodobně jste zažili snížení platu kvůli inflaci.

 

Získejte spořicí účet odpovídající inflaci

Další nápad pro boj s inflací: spořicí dluhopisy. Byly vytvořeny speciálně pro ochranu kupní síly spotřebitelů před inflací. Sazby dluhopisů jsou klíčové podle míry inflace, která v poslední době přesahuje 10 %. Jsou tak dokonalým bezpečným přístavem pro krátkodobé úspory i dlouhodobé úspory.

 

 

Zdroje: euronews.com, Pixabay

Nejnovější články