Jak si společnost Delta Air Lines poradí ve světové pandemii, a jak se změní její výdaje a příjmy?

Letecká globální společnost Delta Air Lines se potýká se změnami v příjmech. Výnosy z nákladů společnosti Delta byly ve 4. čtvrtletí 2020 nejrychleji rostoucí kategorií.

Obrázek: unsplash.com

Delta Air Lines Inc. (DAL) je globální letecká společnost se sídlem v USA. Společnost poskytuje služby letecké dopravy pro cestující a náklad. Prostřednictvím dceřiných společností také provozuje ropnou rafinerii. Segment rafinerií zastupují stoprocentní dceřiné společnosti Monroe Energy LLC a MIPC LLC, které společně provozují ropnou rafinerii, která dodává tryskové palivo do provozu společnosti Delta Air Lines. Kromě toho poskytuje doplňkové letecké služby a věrnostní program pro zákazníky. Mezi konkurenty této společnosti patří American Airlines Inc. (AAL), Southwest Airlines Co. (LUV) a United Airlines Holdings Inc. (UAL).

Jako většina leteckých společností zaznamenala Delta v uplynulém roce v důsledku pandemie COVID-19 výrazný negativní dopad na její podnikání. V roce 2020 společnost obsluhovala přibližně 70 milionů zákazníků, což je téměř o dvě třetiny méně než v roce 2019.

Jak již bylo zmíněno, činnost Delty byla koronavirem silně ovlivněna, protože celosvětové cestování výrazně pokleslo. Společnost vykázala za 4. čtvrtletí roku 2020 čistou ztrátu ve výši 755 milionů USD ve srovnání s čistým ziskem ve čtvrtém čtvrtletí 2019 ve výši 1,1 miliardy USD. Celkové provozní výnosy ve čtvrtletí činily 4,0 miliardy USD, což je meziroční pokles o zhruba dvě třetiny. Tento pokles byl způsoben klesajícími příjmy cestujících, které ve 4. čtvrtletí 2020 meziročně poklesly přibližně o tři čtvrtiny na 2,7 miliardy USD.3. Rovněž se propadly celkové příjmy.

Ve svých výročních zprávách i ve finančních zprávách za 4. čtvrtletí 2020 společnost Delta také zveřejňuje provozní čísla odlišně od výše uvedených. V těchto případech Delta rozděluje výnosy pro tři provozní oblasti: osobní, nákladní a další. Společnost neposkytla údaje o čistém příjmu ani ztrátě pro tyto tři oblasti.

Ve 4. čtvrtletí 2020 činily příjmy cestujících 2,7 miliardy USD, což je meziročně pokles o 73,7%. Tržby cestujících představovaly 67,9% celkových provozních výnosů ve 4. čtvrtletí 2020. Ve 4. čtvrtletí 2019 činily příjmy cestujících 89,6% celkových provozních výnosů. Výnosy společnosti Delta v oblasti nákladu zahrnují výnosy z pravidelných leteckých přepravních služeb pro jiné než osobní zboží. Ve 4. čtvrtletí 2020 činily příjmy z nákladu 204 milionů USD, což představuje meziroční nárůst o 9,1%, což z něj činí nejrychleji rostoucí kategorii. Příjmy z nákladu představovaly 5,1% celkových provozních výnosů ve 4. čtvrtletí 2020. Ve 4. čtvrtletí 2019 činily příjmy z nákladu 1,6% celkových provozních výnosů.

Delta předpovídá oživení průmyslu v roce 2021 kvůli rostoucí důvěře zákazníků a rostoucímu počtu očkování. V dopise zaměstnancům Delty z 31. března výkonný ředitel Delta Air Lines Ed Bastion uvedl, že interní výzkum společnosti že 64% zákazníků Delta předpokládá, že do 1. května bude mít alespoň jednu dávku vakcíny, do Memorial Day vzroste na 75%. Společnost nedávno oznámila změny, které směřují k obnovení předpandemického cestování. Delta přidává další letecké služby, a to i do oblíbených rekreačních destinací, jako je Aljaška, horský západ, pláže a do zahraničí.

Zdroj: unsplash.com

Nejnovější články