Autor: Radka Guzi

Jak si zabezpečit telefon proti hackerům?

Chytré telefony jsou dnes běžnou součástí našeho života. Již dávno ale neplní jen funkci telefonování. Používáme je také pro obsluhu svých bankovních účtů, elektřiny nebo například jako diáře.Jakým způsobem si mobil zabezpečit, abychom také situaci předešli?

Chytré telefony jsou dnes běžnou součástí našeho života. Již dávno ale neplní jen funkci telefonování. Používáme je také pro obsluhu svých bankovních účtů, elektřiny nebo například jako diáře. Čím více jsou mobilní zařízení využívána, tím více také přitahují hackery, kteří se přes ně snaží dostat například k našim penězům nebo citlivým datům. Jakým způsobem si mobil zabezpečit, abychom také situaci předešli?

Vynalézaví „šmejdi“

Kybernetické útoky na naše mobilní telefony nejsou vůbec ojedinělou záležitostí. Bohužel napravování případných škod je velmi náročné a dohledání pachatele trestného činu je v kybernetickém světě téměř nemožné. Tzv. šmejdi jsou bohužel čím dál tím více vynalézavější a na jejich „háčky“ se chytá stále více ryb. Hacker se do vašeho telefonu může dostat například přes zavirovanou aplikaci, kterou si stáhnete, nebo přes vzdálený přístup, který mu potvrdíte. Výjimkou ani není, že od vás vymámí potřebné informace přes fiktivní formulář, který má ukradená loga známých společností. V poslední době se šmejdi soustředí také na odpovídání vámi zadaných inzerátů na internetu, kdy zneužívají jméno firmy DPD.

Jedno je jisté, jakmile se šmejdi dostanou do vašeho mobilu, bývá už pozdě. Velmi často to končí vyluxovaným bankovních kontem, v některých případech si na vás uzavřou rovnou i úvěr a jejich úlovek je potom několikanásobně vyšší.

1.      Zamknutý displej

Každý mobil by měl být opatřen zabezpečením displeje. Tento zámek může mít podobu otisku prstu, zadání znaku, pinu či rozpoznání obličeje. Jestliže se do mobilu může dostat de facto každý, když si ho jen na minutu necháte položený na stole a odskočíte si, není to zrovna známka bezpečnosti. Telefon můžete navíc ztratit, nebo vám ho může někdo ukrást a takto nezabezpečený telefon je pro případného zloděje opravdový dar.

2.      Ověřené aplikace

Pozornost byste měli věnovat všem aplikacím, které si do mobilu stahujete. Dívejte se na jejich recenze, nebo je můžete stahovat přímo z odkazů na webových stránkách dané společnosti. Bankovní aplikace se například kryjí i tím, že musí být dvě. Jedna bankovní aplikace slouží pouze pro ověřování pokynů, jako je přihlášení do bankovnictví, potvrzení zadané platby apod. Druhá bankovní aplikace je přímo internetové bankovnictví v mobilu. Výhodou je z hlediska bezpečnosti, že ověřovací bankovní aplikace nahradila sms kódy, které chodily přímo od mobilního operátora. Navíc i zde si lze nastavit například místo kódu pro ověření přímo biometrii, tedy otisk prstu.

3.      Nejen počítač by měl mít antivir

I mobilní telefon by měl mít antivir. Tento antivir vám může pomoci při útocích na váš mobilní telefon. Antivirový program navíc pomůže ochránit vaše data před nechtěnými útoky, které budou ukryty například na pozadí různých aplikací či stažených hrách v mobilu.

4.      Udělování oprávnění

Pomalu každá aplikace pro vás chce všemožná oprávnění, například informace o vaší poloze. Další nebezpečí číhá například v udělené oprávnění „na dálku“ například operátorovi. Pokud to po vás operátor považuje, buďte si jistí, že to není „operátor“. Jestliže máte ověřovací bankovní aplikaci vždy čtěte pozorně, co potvrzujete, i zde se může objevit žádost od cizího zařízení, abyste povolili přístup do vašeho zařízení.

 

Zdroje:

unsplash.com

Nejnovější články