Jak výzkum HIV připravil půdu mRNA vakcíny Covid

Každý rok 1.prosince si svět připomíná památku těch, kteří zemřeli na nemoc související s AIDS. Tento den je známý jako Světový den boje proti AIDS a připomíná nám, že tato pandemie trvá již 40 let .

Každý rok 1.prosince si svět připomíná památku těch, kteří zemřeli na nemoc související s AIDS. Tento den je známý jako Světový den boje proti AIDS a připomíná nám, že tato pandemie trvá již 40 let. Vakcíny Covid byly v rekordním čase sekvencovány, vyvinuty a schváleny v USA, to vše by nebylo možné bez desítek let práce výzkumníků v oblasti HIV. 

"Téměř všichni, kteří pracují na vakcínách Covid, pocházejí ze světa HIV," řekl Mitchel Warren, výkonný ředitel AVAC, celosvětová skupina na podporu prevence HIV. 

"Společnost Moderna pracovala na vakcíně proti HIV na bázi mRNA ještě předtím, než se vědělo o existenci Covidu.  Vědcům se nepodařilo vyvinout vakcínu proti HIV celá desetiletí, kdy tradiční myšlení o vakcínách spočívá v napodobování přirozené imunitní reakce organismu na virus. U HIV je problém, že přirozená imunitní reakce těla je nedostatečně silná, aby s virem bojovala. To znamená, že vakcína musí na problém nahlížet jiným způsobem. Vědci doufají, že technologie mRNA, která je stejná jako u Covid vakcíny od společnosti Moderna, Pfizer-BioNTech, by mohla být bodem zvratu.

Při výzkumu a vývoji vakcín hraje klíčovou roli  státní financování. V rámci operace Warp Speed bylo během několika měsíců vyčleněno 10 miliard dolarů na výzkum a vývoj Covid vakcíny. V letech 2000-2020 americká vláda přispěla 12 miliard dolarů na výzkum a vývoj vakcíny proti HIV. Tyto částky většinou dostávají soukromé společnosti.

"Téměř každá vakcína, kterou dnes dostaneme vyla vyvinuta soukromou společností," řekl Dr. Jeffrey E. Harris, který působí jako lékař a emeritní profesor ekonomie na Massachussettskem technologickém institutu. Partnerství veřejného a soukromého sektoru, může mít závažné důsledky na to, kdo na vakcíně vydělá a kdo k ní nakonec získá přístup. Společnost Moderna a National Institutes of Health vedou v současné době právní bitvu o klíčový patent na vakcínu Moderna Covid. 

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články