Autor: Adam Spáčil

Máte 20 000 Kč? 2 akcie, které je třeba koupit před začátkem technologické rallye

Tyto technologické akcie by mohly přinést obrovský růst. Index technologického sektoru NASDAQ-100 ztratil v roce 2022 17 %, protože investoři prodávali technologické akcie.

Tyto technologické akcie by mohly přinést obrovský růst.

Index technologického sektoru NASDAQ-100 ztratil v roce 2022 17 %, protože investoři prodávali technologické akcie. Důvodem je postoj Federálního rezervního systému, který právě zvýšil úrokové sazby, a také další faktory, které pravděpodobně negativně ovlivní společnosti v tomto sektoru, jako je rostoucí inflace a geopolitická nestabilita.

Výprodej postihl především některé vysoce výkonné technologické akcie, které v minulosti přinášely investorům vynikající výnosy. Akcie Advanced Micro Devices a Applied Materials se letos propadly o 22 %, resp. 16 %. Obě akcie však v poslední době vykazují známky oživení, stejně jako širší technologický sektor.

Proč byste měli nakupovat akcie AMD a Applied Materials

Několik silných seancí samozřejmě neznamená, že konečně nastala rally technologických akcií.

Jakmile trh 23. března 2020 dosáhl dna, akcie společností AMD a Applied Materials až do konce roku 2021 prudce rostly a investorům přinesly ohromující výnosy. Pokud byste 23. března 2020 investovali do každé z nich 1 000 USD, na konci prosince 2021 byste měli 3 920 USD, resp. 3 450 USD.

Nebylo by překvapením, kdyby tyto technologické akcie zopakovaly své působivé výkony i na dalším býčím trhu, zejména vzhledem k tomu, že poptávka po jejich produktech a řešeních bude ještě dlouho silná. Proto by pro investory dávalo smysl akumulovat akcie společností AMD a Applied Materials, dokud jsou na dně a jsou k dispozici za relativně levnější ocenění.

Například společnost AMD se obchoduje za 45násobek klouzavého zisku a 28násobek budoucího zisku. Ve srovnání s pětiletým průměrným násobkem klouzavých zisků ve výši 109 a násobkem forwardových zisků ve výši 57 jsou akcie poměrně levné.

Naproti tomu společnost Applied Materials se obchoduje za 18násobek klouzavého zisku a 15násobek budoucího zisku. Tyto násobky jsou v souladu s pětiletými průměrnými násobky zisků společnosti, ale stojí za zmínku, že společnost Applied Materials měla v roce 2021 poměr trailingové ceny k ziskům ve výši 24. Stejně jako AMD jsou tedy i akcie Applied Materials v současné době na cenově dostupné straně.

Sekulární katalyzátory by měly těmto technologickým akciím pomoci k růstu

Společnost AMD ukončila rok 2021 s tržbami ve výši 16,4 miliardy dolarů, což je o 68 % více než v předchozím roce. Zisk společnosti loni vystřelil o 117 % na 2,79 dolaru na akcii. Tento úžasný růst byl způsoben solidní poptávkou po procesorech AMD, které se používají v několika aplikacích od osobních počítačů přes datová centra a superpočítače až po herní konzole.

Z prognózy společnosti AMD vyplývá, že její vynikající růst bude pokračovat i v roce 2022. Společnost předpokládá 31% růst tržeb v roce 2022 na 21,5 miliardy USD.

Existuje několik konkrétních důvodů, proč by společnost AMD mohla letos opět překonat svá očekávání. Například je na dobré cestě těžit z nárůstu prodeje herních konzolí. Společnosti Microsoft a Sony používají ve svých konzolích poloprovozní čipy AMD. Sony do konce roku 2021 prodala 17,3 milionu kusů konzole PlayStation 5 (PS5), zatímco nejnovější konzole Xbox od Microsoftu se do konce loňského roku údajně pohybovaly v počtu 12 milionů kusů.

Když k tomu připočteme skutečnost, že AMD nyní pohání další kapesní konzoli, zdá se, že jeho poloprovozní divize je dlouhodobě připravena na solidní růst.

Dalším klíčovým faktorem růstu bude oblast serverových procesorů. AMD totiž na tomto trhu neustále ubírá podíl konkurenčnímu Intelu. Na konci roku 2021 měla společnost AMD údajně 10,7% podíl na trhu serverových procesorů. Analytici očekávají, že její podíl v oblasti serverových procesorů dosáhne až 25 %.

Společnost Applied Materials mezitím těží z boomu polovodičů, protože dodává výrobní zařízení a služby, které pomáhají slévárnám vyrábět čipy. Společnost ukončila fiskální rok 2021 s rekordními tržbami ve výši 23 miliard dolarů, což je o 34 % více než v předchozím roce. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2022 si Applied Materials udržela růstovou dynamiku, když tržby meziročně vzrostly o 21 % na 6,27 miliardy USD a upravený zisk vyskočil o 36 % na 1,89 USD na akcii.

Společnost Applied Materials dosáhla tak působivého růstu navzdory omezením v dodavatelském řetězci a ukončila čtvrtletí s rekordním objemem nevyřízených objednávek ve výši 8 miliard dolarů. Společnost očekává, že výdaje na zařízení pro výrobu waferů vzrostou v roce 2022 o 15 % na 100 miliard USD. Ještě důležitější je, že vedení společnosti předpokládá, že Applied Materials poroste rychleji než širší trh a že si i do roku 2023 ponese významný objem nevyřízených objednávek.

Applied Materials působí na trhu, který je předurčen k dlouhodobému růstu. To vysvětluje, proč analytici očekávají, že společnost Applied Materials bude v příštích pěti letech dosahovat 16,5% ročního růstu zisku - ačkoli by společnost mohla dosáhnout lepších výsledků, pokud by si udržela současné tempo.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články