Autor: Filip Kejval

Jake Paul chce vytvořit TikTok hazardních her, ale odborníci se obávají, že pokušení sázení je vzdáleno jen na jedno přejetí prstem

Nový hazardní podnik Jakea Paula, Betr, získal 50 milionů dolarů. Popisuje jej jako pokus o vytvoření "TikTokifikace" hazardních her.

Nový hazardní podnik Jakea Paula, Betr, získal 50 milionů dolarů.

Popisuje jej jako pokus o vytvoření "TikTokifikace" hazardních her.

Kombinace Paulovy mladé fanouškovské základny a povahy online hazardních her vyvolala určité obavy.

Nový podnik Jakea Paula v oblasti sportovního sázení, který byl spuštěn na začátku tohoto měsíce po oznámení, že získal 50 milionů dolarů na financování, je pokusem o vytvoření "TikTokifikace" hazardních her - aplikace, kde lidé mohou uzavírat takzvané "mikrosázky" stejně rychle, jako by procházeli videa.

Paulova mobilní sázková společnost Betr zahájila provoz 2. září a opřela se do rozmachu internetového hazardu, protože se zmírňují zákony týkající se online sportovního sázení a herní aplikace zaplavují toto odvětví. Kombinace Paulovy mladé fanouškovské základny a nutkavých aspektů online sázení však vedla některé odborníky k tomu, aby vyvolali poplach ohledně vzestupu mikrosázení a aplikací, jako je Betr.

Pětadvacetiletý Paul se raketově proslavil v době, kdy youtubeři začali dosahovat úrovně slávy obvykle vyhrazené pro áčkové celebrity, a vybudoval si vztah se svými sledujícími, kteří ho považovali za autentického.

"Tyto mladší děti neznají realitu hazardních her - nechápou, jak to funguje, jak návykové to může být nebo jak jsou šance na výhru vysoké," řekla. "Myslí si, že hrát je snadné, že je to jen hra a že vyhrají velké peníze. Pokud bude mít Betr úspěch, způsobí to v budoucnu spoustu problémů."

Mikrosázky dávají pocit okamžitého uspokojení podobně jako sociální sítě

Zpráva společnosti J.P. Morgan z ledna odhaduje, že lidé v USA utratí do roku 2025 za sportovní sázky více než 9 miliard dolarů, z toho 7 miliard dolarů za mikrosázky, jaké navrhuje Betr.

Sportovní a zábavní právník Adam Arnaout, zakladatel advokátní kanceláře Arnaout Athletics & Entertainment, řekl serveru Insider, že společnost Betr zřejmě využívá toho, co dělá sázení uspokojivým, a ještě to umocňuje.

"Dát uživatelům možnost mít do jisté míry okamžité uspokojení a zažívat ten pocit výhry v častějších intervalech, než bylo dříve možné, je podle mě opravdu jedinečný a cenný koncept," řekl. "Lidé tento pocit ze své podstaty chtějí."

Emily Haleová, analytička sociálních médií na webu Merchant Maverick, který se zabývá obchodními recenzemi, řekla serveru Insider, že Paulova aplikace zřejmě nabízí rychlý způsob sázení, který lidem poskytne rychlé opojení a povzbudí je k opakovaným sázkám.

"Ať už máte na sázení jakýkoli názor, tohle je pravděpodobně recept na úspěch," řekla. "Zejména pro mladší publikum, které má disponibilní příjem a nedělá si starosti se svým rozpočtem."

Betr byl spuštěn jako bezplatná hra, zatímco společnost usiluje o schválení ve státech, kde je hazard legální. Na webových stránkách společnosti se uvádí, že "Betr chápe, že prevence hraní nezletilých je životně důležitá, a tuto odpovědnost bereme vážně."

"Jasně sdělujeme zákonný věk pro hraní na našich herních produktech o skutečné peníze a provádíme komplexní kontrolu totožnosti, abychom zajistili, že majitelé účtů o skutečné peníze jsou starší 21 let," uvádí se tam.

Tradičně mladá fanouškovská základna Paula a "TikTokifikace" vyvolává obavy

Arnaout uvedl, že způsob, jakým funguje "TikTokifikovaná" sázková aplikace, znamená, že hazardní hry jsou přístupnější lidem, kteří nerozumějí složitostem kurzů a sázek v sázkových kancelářích.

"Otevírá to příležitost lidem, kteří by se o sportovní sázení mohli zajímat."

Jelikož je však přístupnější, "znamená to také, že můžete rychleji prohrát," dodal. Zda to znamená, že lidé budou z frustrace aplikaci zavírat, nebo budou prohrávat stále více peněz, zatím nikdo neví, dodal.

Grundénová uvedla, že má obavy z toho, kolik mladých lidí má Paul stále mezi svými fanoušky a kdo se bude s reklamou na Betr skutečně setkávat. Představte si, že teenager, řekl Grundén, který začal Paula sledovat ve 13 letech, dosáhne plnoletosti, kdy může hrát hazardní hry.

"Jake Paul si již vypěstoval důvěryhodnost a důvěrný vztah s tímto divákem, takže divák vnímá Jakea Paula jako svého 'přítele'," řekla. "Mikrosázky zavádějí novou úroveň okamžitého uspokojení v rámci hazardních her, což je již tak škodlivé odvětví, a jsou prodávány tomuto mladému věku."

Jake Paul od začátku své kariéry oslovuje děti a dospívající. Richard Shotwell/Invision/Associated Press

Paul se v poslední době proslavil především díky lukrativní boxerské kariéře, kdy díky vysoce propagovaným zápasům s jinými celebritami a sportovci vydělal miliony.

Mimo ring nemá Paul nejlepší výsledky. Dlouhá léta o sobě prohlašoval, že je "problémové dítě", a této nálepce dostál. Mezi jeho dřívější problematické výstřelky patřilo terorizování okolí hlasitými jízdami na motocyklech po obytných ulicích a zapalování matrací na zahradě a vytváření sexuálně explicitního obsahu, který je pro jeho cílovou skupinu nevhodný. Čelil také obvinění z citového zneužívání a sexuálního napadení.

Paul byl také v několika obdobích své kariéry obviněn z "dravých" peněžních machinací. Agresivně prodával zboží této mladé fanouškovské základně a inzeroval svým divákům - většinou dětem a dospívajícím - "tajemné krabice", kde zákazníci platí stanovenou částku za předměty s překvapením. Ačkoli jsou inzerovány značkové boty a iPhony, většina dárků v krabicích je mnohem levnější, takže tyto podniky byly kritizovány jako podobné hazardu.

Připočtěte k tomu různé Paulovy neúspěšné podnikatelské záměry, například Edfluence a Financial Freedom Movement, které slibovaly jeho divákům návody a dovednosti, jak se stát úspěšnými podnikateli, a zanikly brzy po svém spuštění.

Ale tým, který Betr kolem Paula sestavil, je podle Arnaouta slibný a patří k němu i bývalý generální poradce baseballového týmu Miami Marlins.

"Je to jeden z nejlepších v oboru, takže mu plně důvěřuji a věřím, že má vizi, jak zajistit, aby vše bylo v souladu s právními předpisy," řekl. "Ale bude opravdu zajímavé sledovat, jak to dopadne."

Zdroje: insider.com, Unsplash.com

Nejnovější články