Autor: Adam Spáčil

Jako finanční plánovač se neustále setkávám s tím, že se lidem rozpadají rozpočty ze tří důvodů

V době sociálních médií není nouze o odborníky a influencery, kteří slibují finanční svobodu pomocí několika rychlých hacků.

V době sociálních médií není nouze o odborníky a influencery, kteří slibují finanční svobodu pomocí několika rychlých hacků. Jedna z nejdůležitějších součástí udržení finanční pohody je však také jednou z nejjednodušších: kontrola rozpočtu.

Ačkoli to může znít jednoduše, udržet rozpočet není snadný úkol - fyzicky ani psychicky. Technologie však tento pracný proces v průběhu let výrazně zlepšily díky softwaru, jako je Mint nebo You Need A Budget.

Úspěšné sledování rozpočtu je pouze prvním krokem - musíte se ho také držet. Jako finanční plánovač se často setkávám se třemi častými nástrahami, které mohou efektivní a účinný rozpočet rozložit dřív, než se nadějete.

1. Nekontrolování impulzivních výdajů

Když většina lidí začíná sestavovat rozpočet, obvykle nejprve rozdělí své výdaje do dvou velkých kategorií: diskreční a nediskreční výdaje. Nebo jinak řečeno, potřeby vs. přání. Každá z těchto kategorií může zabrat přiměřenou část vašeho rozpočtu a pak ještě něco navíc, zejména pokud jste jako většina Američanů, kteří si nemohou dovolit 1 000 dolarů v případě nouze.

Ignorování rozpočtu nebo prostě nedostatek peněz na pokrytí výdajů je často katalyzátorem, který nás přivádí k tichému zabijákovi rozpočtu: impulzivnímu utrácení.

Impulzivní utrácení je situace, kdy se někdo spontánně nebo emotivně rozhodne pro nákup výrobku nebo služby. Jedná se o problém, který může postihnout mnoho lidí žijících od výplaty k výplatě, protože impulzivní utrácení nabízí sladkou dávku dopaminu - což může zmírnit stres z rozpočtových nedostatků. Kromě toho výzkumy často ukazují, že nákup věcí může často snížit pocity smutku.

Nikdo však není zcela imunní vůči touze po impulzivním utrácení. Například společnost MassMutual nedávno provedla průzkum, podle kterého Američané v létě 2021 utratili o 765 dolarů měsíčně více než v létě 2020. Někteří samozřejmě řeknou, že je to proto, že Amerika je po pandemii otevřenější k obchodování. Přesto lze mít podezření, že část těchto výdajů byla impulzivní reakcí na pandemickou horečku na chatě.

Pokud podlehnete impulzivnímu utrácení, může vám pomoci zavedení strategií, jako je povinná čekací doba před nákupem, připomínání krátkodobých a dlouhodobých finančních cílů a vyhýbání se nakupování na internetu.

2. Nemáte kontrolu nad každodenními diskrétními výdaji.

Diskreční výdaje zahrnují jiné než nezbytné položky rozpočtu, které se v jednotlivých měsících liší: návštěvy restaurací, koníčky, zábava, dovolená a dárky. Když si s klientem sednu a projdu s ním rozpočet, často ho překvapí, kolik v této kategorii utrácí.

Vzhledem k tomu, že se tyto výdaje liší, je prvním krokem k pochopení dopadu vašich diskrečních výdajů prověření bankovních výpisů za poslední tři měsíce. Toto cvičení vám umožní porovnat skutečné výdaje s těmi, které jste původně plánovali. I když vás čísla mohou šokovat, je to užitečné cvičení.

Většina odborníků doporučuje řídit se pravidlem 50-30-20. Toto pravidlo říká, že 50 % čistého příjmu jde na fixní a nezbytné náklady, jako jsou služby, bydlení, potraviny, 30 % na diskrétní výdaje a zbývajících 20 % na finanční cíle nebo úspory, jako jsou pohotovostní fondy, příspěvky 401(k) a plány 529.

I když si myslím, že je to dobré pravidlo, většina Američanů potřebuje při sestavování rozpočtu více vodítek a podrobnějších pokynů. Je to proto, že nikdo neutrácí stejně nebo nemá úplně stejné přání a potřeby jako jiný člověk.

Domnívám se, že sestavování rozpočtu by mělo začínat tím, že nejprve vyčleníte částky na úspory, pak na bydlení a nakonec na dopravu. Tímto přístupem shora dolů zajistíte, že nejprve zaplatíte sami sobě a pak zaútočíte na dvě největší rozpočtové kategorie většiny lidí - ještě předtím, než se pustíte do diskrečních výdajů. To je téměř zaručený způsob, jak je udržet pod kontrolou.

3. Propadnutí "plíživému životnímu stylu" a neprovádění revize financí

Ačkoli pevně věřím, že si máte užívat plodů své práce, upozorňuji vás, abyste to dělali s mírou. Když záměrně zvyšujete svůj životní standard pokaždé, když se zvýší váš příjem, říká se tomu plíživý životní styl.

Výborným způsobem, jak tomu předejít, je provádět alespoň dvakrát ročně revizi rozpočtu. Tímto způsobem můžete zajistit, abyste platili optimální ceny za služby a produkty, sledovat inflaci a zmírnit pokušení nechat se ovlivnit životním stylem.

Provádění těchto přehledů a vyhýbání se plíživému životnímu stylu jsou typické návyky některých nejúspěšnějších klientů mé firmy.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články