Autor: Adam Spáčil

Je výhodné koupit akcie společnosti Block?

Navzdory nedokonalostem tento lídr v oblasti fintech rychle roste a vykazuje první známky ziskovosti.

Navzdory nedokonalostem tento lídr v oblasti fintech rychle roste a vykazuje první známky ziskovosti.

První polovina roku 2022 nebyla přívětivá k rychle rostoucím, ale bohatě oceněným akciím, jako je Block (SQ). Akcie se propadly o 76 % oproti svému historickému maximu před téměř rokem. Přičtěte to na vrub zvyšování úrokových sazeb americkým Federálním rezervním systémem (vyšší sazby snižují současnou hodnotu akcií) a možné hospodářské recesi.

Navzdory makroekonomickým problémům však Block zůstává v režimu vysokého růstu a teprve začíná uvolňovat ziskovost své fintech platformy. Pro investory, kterým nevadí přečkat určitou volatilitu v ceně akcií, by tato akcie mohla být právě teď fantastickým nákupem.

Prohloubení vazeb mezi obchodníkem a spotřebitelem

Začátkem roku 2022 Block dokončil akvizici společnosti Afterpay, která byla založena na principu buy now, pay later (BNPL). Hodnota transakce byla v době jejího oznámení loni v létě stanovena na 29 miliard dolarů, ale vzhledem k poklesu akcií společnosti Block byla nakonec podstatně nižší.

Nicméně, když se společnost Afterpay stala součástí skupiny, nastínila společnost Block na květnovém dni pro investory určitou strategii. Vysvětlila, jak bude využívat BNPL ke zvýšení aktivity jednotlivých uživatelů a prohloubení vztahů s obchodníky. Vedení popsalo Afterpay jako spojovací článek mezi Cash App (pro spotřebitele) a Square (pro obchodníky), který vytvoří jednu jednotnou "oboustrannou síť".

Aplikace Cash App a Square již mají spoustu uživatelů, z nichž většina je v USA.Pro fintech společnost, jako je Block, je však zvyšování počtu uživatelů pouze součástí strategie růstu. Jakmile je uživatel jednou přijat, je druhou částí strategie expanze zvýšení jeho využívání finančního produktu. Nabídky BNPL pomáhají obchodníkům převést více platících zákazníků. A u spotřebitelů zvyšuje zapojení tržiště Afterpay založené na aplikaci. Integrace služby Afterpay do aplikací Cash App i Square by tedy mohla zvýšit její využívání, což by zase zvýšilo zisk společnosti Block z vyšší míry transakcí.

I bez Afterpay se však Blockově firmě dařilo. Hrubý zisk (tržby minus náklady na tržby) vzrostl v prvním čtvrtletí roku 2022 meziročně o 34 % na 1,29 miliardy dolarů a volný peněžní tok činil 188 milionů dolarů, zatímco před rokem byl záporný 63,3 milionu dolarů. Digitální finanční služby získávají mladé lidi a Block je jedním z předních hráčů v USA - s velkým potenciálem na mezinárodním poli, kde je společnost v současné době velmi málo zastoupena. Společnost Afterpay se sídlem v Austrálii by mohla pomoci urychlit tuto zahraniční expanzi.

Nejvyšší hodnota mezi akciemi fintech?

Společnost Block stále rozšiřuje své aktivity, a proto jsou nyní ziskové marže obětovány růstu. Společnost však vykazuje první známky toho, že se jí v tomto směru daří. Ačkoli volný peněžní tok může být v jednotlivých čtvrtletích velmi proměnlivý, 188 milionů dolarů vygenerovaných v prvním čtvrtletí bylo skvělým znamením. Volný peněžní tok představoval slušných (ale ne fantastických) 15 % hrubého zisku. Očekávejte, že se tato metrika časem zvýší.

Přestože společnost Block vynakládá velké prostředky na integraci akvizic a marketing, v oblasti ziskovosti si vede mnohem lépe (alespoň podle volného peněžního toku) než kdykoli v minulosti. Volný peněžní tok (FCF) vytvořený za poslední období 12 měsíců činil 965 milionů USD, což znamená, že při čtvrteční závěrečné ceně se akcie obchodují za necelý 40násobek poměru hodnoty podniku k FCF.

Stojí za zmínku, že čistý zisk se v tomto roce přehoupl do čisté ztráty a dosáhl záporné hodnoty 76,9 milionu dolarů. Kč, a to především kvůli nepeněžním nákladům, jako jsou odpisy a amortizace nehmotného majetku - například poplatky související s akvizicemi. Časem by se čistý zisk a volný peněžní tok měly sblížit.

V každém případě jde o to, že se nejedná o hodnotovou akcii. Pokud si však Block dokáže udržet růstovou dynamiku i v příštích několika letech, není to ani nepřiměřená cena.

Jaký typ investora by však měl za Block zaplatit? Zde je několik věcí, které je třeba zvážit:

Block je slibná společnost, která by mohla v příštím desetiletí přinést obrovské výnosy, zejména proto, že její akcie klesly tak hluboko od svých maxim. Očekávejte však, že na této cestě půjde o divokou jízdu. Mějte na paměti rizika a investujte podle toho.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články