Autor: Adam Spáčil

Je opravdu vhodná doba pro investování na akciovém trhu?

Nenechte se odvést od svých dlouhodobých investičních cílů. Nikdo nemá rád ztráty peněz, to je v rozporu s celým smyslem investování.

Nenechte se odvést od svých dlouhodobých investičních cílů.

Nikdo nemá rád ztráty peněz, to je v rozporu s celým smyslem investování. Vzhledem k těžkému začátku roku 2022 na akciových trzích se mnoho lidí může ptát, zda je nyní ten správný čas na investování. Jednoduše řečeno, odpověď zní ano.

Panický prodej není řešením

Jednou z nejhorších věcí, kterou můžete udělat, když ceny akcií klesají, je panikařit a prodávat své investice. Měli byste se soustředit na dlouhodobý horizont a zbavování se investic vám může v konečném důsledku spíše uškodit, než krátkodobě pomoci. Když ceny akcií klesají, jsou tyto ztráty nerealizované, což znamená, že existují pouze na papíře. O peníze přijdete (nebo minimalizujete své zisky) pouze tehdy, když se rozhodnete prodat.

Když v panice prodáváte, nejenže se akcie, kterým jste nedali čas, mohou odrazit ode dna, ale také vám po prodeji vznikne daňová povinnost. Pokud jste akcie drželi rok nebo déle, zaplatíte při jejich prodeji se ziskem sazbu z kapitálových výnosů. Pokud jste je drželi méně než rok, zaplatíte běžnou sazbu daně z příjmu.

Představte si, že byste si v prosinci 2010 koupili 100 akcií Netflixu (NFLX) za 25 dolarů za kus a rozhodli se je prodat za 180 dolarů za kus poté, co jste byli svědky poklesu z téměř 700 dolarů za akcii. Za posledních více než 11 let byste vydělali 15 500 USD na kapitálových ziscích, ale z této částky byste také museli zaplatit daně. Při běžné 15% sazbě na kapitálové zisky by to bylo 2 325 dolarů, které byste dlužili na daních.

Pětimístný zisk není v žádném případě špatný, ale pokud se Netflixu podaří získat zpět i polovinu hodnoty, o kterou přišel v roce 2022, jsou to desítky tisíc dolarů hodnoty, o kterou jste přišli. Samozřejmě neexistuje žádná záruka, že se to skutečně stane, ale pokud jste dlouhodobý investor, máte na své straně čas, abyste jim potenciálně přečkali bouři.

Zůstaňte důslední

Pokud si sestavíte několik pilířů investování, jedním z nich musí být konzistence. Bohatství na akciovém trhu se málokdy, pokud vůbec, vytvoří přes noc. Obvykle vyžaduje čas a důsledné investování bez ohledu na to, co se na trhu může krátkodobě dít. Místo toho, abyste během medvědích trhů přestali investovat, považujte je za potenciální příležitost.

Jednou z důležitých věcí, kterou by si investoři měli uvědomit, je jejich nákladová báze, která udává cenu za akcii, kterou jste za ni zaplatili. V závislosti na tom, kdy jste akcie nakoupili, mohou být období poklesu na trhu příležitostí k nákupu některých vašich oblíbených investic za nižší ceny a snížení vaší nákladové základny - což může zvýšit vaše zisky při případném prodeji v budoucnu.

Může být těžké se přinutit pokračovat v investování, když vidíte, že ceny klesají, ale nikdy nechcete, aby vás to odradilo. Pokud používáte průměrování nákladů, stanovíte si určitou částku, kterou budete investovat v určitých intervalech, bez ohledu na to, jak si vaše akcie v danou chvíli vedou. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak zabránit tomu, abyste se snažili načasovat trh (čekat, až akcie dosáhnou "dna", abyste mohli pokračovat v investování), a zůstat konzistentní a zaměřit se na své dlouhodobé cíle.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články