Je Shopify výhodná nabídka?

Gigant v oblasti elektronického obchodování se potýká s problémy, ale jsou jeho problémy přehnané?Ekonomika se potýká s vážnými překážkami.

Gigant v oblasti elektronického obchodování se potýká s problémy, ale jsou jeho problémy přehnané?

Ekonomika se potýká s vážnými překážkami. Inflace snižuje diskreční příjmy a návrat k normálnímu stavu ve světě znamená, že lidé už nenakupují výhradně online. To je jen pár protivětrů, které by mohly v nejbližší době zatížit podnikání společnosti Shopify (SHOP).

Reagují však investoři přehnaně? Kdysi nadějná akcie e-commerce se od začátku roku propadla o 74 %.

Příběh růstu společnosti Shopify nekončí

Přestože se společnost Shopify potýká s určitými problémy v době možné recese, globální trh elektronického obchodování stále roste. Analytici z Grand View Research předpokládají, že v roce 2027 bude mít hodnotu více než 27 bilionů dolarů - téměř třikrát vyšší než 10,4 bilionu dolarů v roce 2020.

A i když se americkému trhu příliš nedaří, investoři by si měli uvědomit, že platforma Shopify se používá ve 175 zemích. Mnohé z nich rostou mnohem rychleji než USA a představují pro společnost Shopify atraktivní příležitosti:

Investoři si musí zvyknout na pomalejší tempo růstu

Problémem je, že pro společnost Shopify může být jednoduše příliš obtížné předvídat tempo jejího dalšího růstu. Když společnost zveřejnila své výsledky za rok 2021, zmínila se pouze o tom, že tržby v roce 2022 porostou pomaleji než o 57 %, kterých dosáhla v předchozím roce. Konkrétní prognózu nenabídla.

Podle poměru ceny k tržbám (P/S ratio) se akcie nezdají být příliš předražené. Jediná oblast, ve které rozhodně zaostává, je její hospodářský výsledek. Provozní marže společnosti Shopify činila za posledních 12 měsíců pouhé 1 % tržeb. Pro společnost je tak neuvěřitelně obtížné vykázat zisk a zlepšit astronomický násobek poměru ceny k zisku (P/E). Nyní, když se situace zpomaluje, by se však mohla naskytnout příležitost vyladit podnikání a snížit také některé náklady. Pokud se tak stane, může být Shopify výhodnější investicí.

Je Shopify nákup?

Společnost Shopify má potenciál být z dlouhodobého hlediska výhodná. Společnost však má před sebou ještě hodně práce na zlepšení svých marží. Pokud v tomto směru dojde k pokroku, nebude trvat dlouho a akcie se zotaví. Nicméně vzhledem k tomu, že mnoho investorů hledá kvůli obavám z hrozící recese rizikovější varianty, je jistě možné, že akcie společnosti Shopify v následujících týdnech a měsících dále klesnou.

Pokud jste připraveni vydržet několik let, může být Shopify skvělou investicí, kterou můžete přidat do svého portfolia již dnes.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články