Autor: Radka Guzi

Jednání o íránském jaderném programu se obnovují a nedůvěra narůstá

Jednání zaměřená na oživení jaderné dohody s Íránem z roku 2015 byla tento týden znovu zahájena ve Vídni, více než deset měsíců poté, co poprvé začala. „Největší současnou překážkou je nedostatek důvěry zejména na íránské straně,“ uvedl analytik.

Jednání zaměřená na oživení jaderné dohody s Íránem z roku 2015 byla tento týden znovu zahájena ve Vídni, více než deset měsíců poté, co poprvé začala. „Největší současnou překážkou je nedostatek důvěry zejména na íránské straně,“ uvedl analytik.

Íránský jaderný pokrok v průběhu roku 2021 zkrátil jeho „dobu propuknutí“ neboli dobu, kterou by trvalo, než by bylo možné vyrobit jadernou bombu.

Čas je nejdůležitější. S každým dalším týdnem íránské jaderné kapacity rostou, takže návrat k dohodě je stále méně pravděpodobný.

Zvláštní vyslanec USA pro Írán Rob Malley je v hlavním městě Rakouska na nepřímých jednáních zprostředkovaných evropskými diplomaty, protože Washington a Teherán spolu nemluví přímo. Bidenova administrativa věří, že dohoda je v nedohlednu, ale pokud se ničeho nedosáhne během několika týdnů, může být příliš pozdě. „Naše rozhovory s Íránem dosáhly naléhavého bodu,“ uvedla ve středu novinářům mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. „Dohoda, která řeší hlavní obavy všech stran, je v nedohlednu. Ale pokud toho nebude dosaženo v nadcházejících týdnech, pokračující íránský jaderný pokrok nám znemožní návrat k JCPOA,“ uvedla Jen s odkazem na formální název dohody, Společný komplexní akční plán.

V roce 2018 administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa jednostranně opustila dohodu, která zrušila ekonomické sankce vůči Íránu výměnou za omezení jeho jaderného programu. Od té doby učinil Teherán významný pokrok, pokud jde o svou jadernou činnost, zvýšil obohacování uranu a zásoby daleko za parametry dohody z roku 2015.

To znamená, že se zkrátila „doba výbuchu“ neboli množství času, které by trvalo sestrojení jaderné bomby. Íránští vůdci tvrdí, že tyto kroky jsou reakcí na americké sankce, které znovu uvalil Trump a které ochromily jeho ekonomiku.

Írán, který potřebuje ekonomickou pomoc, souhlasil, že se zapojí do šesti kol nepřímých rozhovorů, které Bidenova administrativa oživila mezi dubnem a červnem 2021. Ale zvolení tvrdého protizápadního duchovního Ibrahima Raisiho na íránského prezidenta rozhovory nastartovalo. Od té doby uvízli v neshodách ohledně předchozích jednání a v řešení zbývajících sporných bodů nebylo dosaženo žádného výrazného pokroku.

A tyto sporné body se zatím jeví jako velmi obtížně překonatelné. USA požadují zvrácení íránského jaderného pokroku a Írán chce zrušení sankcí. Avšak obě strany chtějí, aby první krok udělala ta druhá strana. A vzhledem k tomu, že Bidenova administrativa nemůže zaručit, že nová dohoda bude železná, důvěra a pozitivní vyhlídky v podstatě neexistují.

„Největší současnou překážkou je nedostatek důvěry zejména na íránské straně,“ konstatoval Ryan Bohl, analytik pro Blízký východ a Afriku z Rane Risk Intelligence. To znamená, že by Bidenova administrativa by mohla udělat větší ústupky Íránu, pokud chce, aby došlo k dohodě.

„Spojené státy akceptují, že tentokrát musí jít dále, aby znovu vybudovaly pocit íránské důvěry, a navíc přijaly politickou realitu, která přišla se zvolením prezidenta Raisiho,“ uvedl Bohl.

Nové balistické střely

Zároveň Írán předkládá a vysílá zprávu, že mají sílu, se kterou je třeba počítat. Ve středu odhalili novou balistickou raketu, protože její nejvyšší bezpečnostní úředník Ali Shamkhani konstatoval, že v USA neexistuje žádná soudržnost s přijímáním politických rozhodnutí ve směru pokroku a dohody.

Odhalení balistické střely také přichází po několika týdnech dronových a raketových útoků na Spojené arabské emiráty ze strany jemenských rebelů Houthi, které podporuje Írán.

Washington je ochoten přijmout dohodu s podstatně slabšími jadernými omezeními vůči Íránu ve srovnání s dohodou z roku 2015, pokud jde o dobu prolomení, a nabídnout zmírnění sankcí vůči Íránu nebo záruky nad rámec JCPOA. Argument Washingtonu je v podstatě ten, že některé limity jsou lepší. než žádný.

Během prvního roku Bidenova funkčního období „Teherán vybudoval významnou páku ve formě nevratných jaderných znalostí, aniž by musel platit cenu,“ uvedl Behnam Ben Taleblu, vedoucí pracovník Nadace pro obranu demokracií ve Washingtonu DC.

Důležité je, že ve Washingtonu je také velmi malá chuť na eskalaci s Íránem a Biden by rád zvrátil důležité Trumpovo zahraničněpolitické dědictví tím, že by dohodu vrátil. Pokračující patová situace by však mohla vést administrativu k obrácení kurzu a přijetí agresivnějších opatření, i když nespecifikovala, jaká tato opatření mohou být.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

 

Nejnovější články