Johnson & Johnson se plánuje rozdělit na dvě společnosti

Společnost Johnson & Johnson v pátek oznámila své plány na oddělení svého podnikání v oblasti zdraví spotřebitelů a to od podnikání a provozování farmaceutických a zdravotnických zařízení. Dojde k vytvoření dvou veřejně obchodovaných společností.

Společnost Johnson & Johnson v pátek oznámila své plány na oddělení svého podnikání v oblasti zdraví spotřebitelů a to od podnikání a provozování farmaceutických a zdravotnických zařízení. Dojde k vytvoření dvou veřejně obchodovaných společností.

Výsledkem oddělení budou dvě společnosti: jedna se zaměří na své produkty pro domácnost, jako jsou produkty péče o pleť Aveeno, Neutrogena a Listerine. Druhá se bude soustředit na svou riskantnější divizi, kterou tvoří léky na předpis a na své lékařské divize, včetně divize, která vyrábí její velmi úspěšnou vakcínu proti Covid-19. Její divize spotřebních produktů zdědí soudní spory ohledně tvrzení, že Johnson’s Baby Powder (výrobek společnosti) způsobuje rakovinu. Toto obvinění společnost vehementně odmítá.

„Během naší slavné historie společnost Johnson & Johnson prokázala, že dokážeme poskytovat výsledky, které jsou přínosem pro všechny naše zainteresované strany a že naše podnikání musíme neustále vyvíjet, abychom přinášeli hodnotu dnes, zítra i v příštích desetiletích,“ řekl odcházející generální ředitel Alex Gorsky v prohlášení.

Společnost také uvedla, že doufá, že tuto transakci dokončí za 18 až 24 měsíců. Divize farmaceutických a zdravotnických zařízení, která zahrnuje pokročilé technologie, jako je robotika a umělá inteligence, by si ponechala jméno Johnson & Johnson a v jejím čele by stál nastupující generální ředitel společnosti J&J Joaquin Duato.  Duato převezme tuto roli v lednu, jak bylo původně plánováno.  Očekává se, že tyto segmenty vygenerují zhruba 77 miliard dolarů v tržbách, zatímco se očekává, že divize spotřebních produktů letos prodá produkty asi za 15 miliard dolarů.

Akcie J&J po oznámení vzrostly v předtržním obchodování o více než 4 %.

J&J již procházela velkou transformací s Gorským z pozice generálního ředitele.  Ten zůstane ve funkci výkonného předsedy nové J&J, uvedla společnost.

Kromě toho společnost uvedla, že po změně plánuje udržet svou celkovou dividendu „alespoň na stejné úrovni“. J&J v současné době provozuje dělený výnos asi 2,6 %.

Toto oznámení je tento týden podruhé, co velká americká společnost oznámila plán na rozdělení po General Electric. Zprávu jako první přinesl Wall Street Journal.


 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články