Autor: Petr Jůn

Kdo má podle Warrena Buffeta nejlepší byznys model, díky kterému již vydělal 120 miliard dolarů

Investice Warrena Buffetta do společnosti Apple se nakonec může stát jednou z jeho nejúspěšnějších investic, protože na papíře již vydělal více než 120 miliard dolarů.

Investice Warrena Buffetta do společnosti Apple se nakonec může stát jednou z jeho nejúspěšnějších investic, protože na papíře již vydělal více než 120 miliard dolarů, když technologický gigant tento týden překonal další rekord a překonal tržní hodnotu 3 biliony dolarů.

Berkshire Hathaway začala nakupovat akcie Applu v roce 2016 a v polovině roku 2018 konglomerát nashromáždil 5% podíl ve výrobci iPhonů, který stál 36 miliard dolarů. V roce 2022 pak má investice do Applu hodnotu 160 miliard dolarů, díky masivní rallye, která se protáhla i do nového roku.

"Bezpochyby se jedná o jednu z nejsilnějších investic, kterou Berkshire za poslední desetiletí uskutečnila," řekl James Shanahan, analytik Berkshire ve společnosti Edward Jones.

Kromě obřího zhodnocení ceny akcií společnosti Apple je to pro Berkshire také lukrativní investice z hlediska vysokých výplat. Berkshire se těší pravidelným dividendám, které v průměru činí asi 775 milionů dolarů ročně.

Buffettova averze vůči vysoce výkonným technologickým akciím je dobře známá, ale "věštec z Omahy" se v posledním desetiletí v tomto sektoru zorientoval pomocí svých investičních zástupců Todda Combse a Teda Weschlera. Podle výpočtů serveru InsiderScore.com tvoří nyní podíl společnosti Berkshire na společnosti Apple více než 40 % jejího akciového portfolia. Konglomerát je největším akcionářem společnosti Apple mimo poskytovatele indexových a burzovně obchodovaných fondů.

Miliardářský investor označil Apple za "třetí největší podnik Berkshire" po pojišťovnictví a železnici. Buffett již dříve uvedl, že iPhone je produkt, který udržuje lidi v ekosystému společnosti.

"Je to pravděpodobně nejlepší byznys, jaký na světě znám," řekl Buffett v únoru 2020. "O společnosti Apple nepřemýšlím jako o akciích. Přemýšlím o něm jako o našem třetím podnikání."

Od Buffetta však pravděpodobně neuslyšíte, že by se rozplýval nad vítězným obchodem, protože to není jeho styl a při zhodnocování akcií často rychle upozorňuje, že zisky ještě nejsou reálné a podléhají dalším výkyvům.

Přesto investor v průběhu let realizoval část tohoto zisku v reálném vyjádření. Od roku 2018 Berkshire svůj podíl v Applu mírně snižuje, přičemž v roce 2020 si konglomerát do kapsy strčí 11 miliard dolarů. Kvůli programům zpětného odkupu akcií Applu, které zmenšily počet jeho akcií v oběhu, se však celkový podíl Berkshire v technologické společnosti ve skutečnosti zvýšil.

"Investice Berkshire do společnosti Apple názorně ilustruje sílu zpětných odkupů," uvedl konglomerát ve své výroční zprávě za rok 2020. "Navzdory tomuto prodeji [v roce 2020] Berkshire nyní vlastní 5,4 % společnosti Apple. Toto navýšení pro nás bylo bez nákladů a vzniklo díky tomu, že Apple průběžně odkupoval své akcie, čímž podstatně snížil jejich počet, který je nyní v oběhu."

"To ale zdaleka nejsou všechny dobré zprávy. Protože jsme v průběhu dvou a půl let také odkupovala akcie společnosti Berkshire, díky čemuž nyní vlastníte nepřímo o celých 10 % více aktiv a budoucích zisků společnosti Apple než v červenci 2018," uvedla Berkshire ve zprávě.

Investice do technologického gigantu sehrála klíčovou roli v tom, že pomohla konglomerátu přečkat krizi Covid-19 v roce 2020, kdy ostatní pilíře jeho podnikání, včetně pojišťovnictví a energetiky, utrpěly obrovský úder.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články